Zadlužené Řecko bude stavět okruh pro Formuli 1

Velká cena Evropy 2012

Velká cena Evropy 2012 Zdroj: profimedia.cz

Přestože Řeckem zmítá dluhová krize, vláda uvolnila 28,9 milionu eur (cca 753 milionů korun) na výstavbu nového závodního okruhu. Ten by měl být schopen hostit i závody Formule 1. Na druhém konci země přitom vzniká podobný projekt.

Trať, které bude stavěná i na motocyklové závody či pro motokáry, vyroste v městě Xalandritsa nedaleko přístavu Patras. Celkové náklady dosáhnou 94,6 milionů eur, uvedlo pro agenturu Bloomberg ministerstvo pro rozvoj. Na projekt bude dohlížet soukromá investiční společnost Racetrack Patras.

Ve městě Drapetsona na předměstí Atén by přitom měl vzniknout další okruh pro Formuli 1, tentokrát výlučně ze soukromých peněz. Trať pojmenovanou Themistokleios po starořeckém vojevůdci podpořil i šéf F1 Bernie Ecclestone, v programu závodní série by se mohla ocitnout už v roce 2015. Podle starosty Drapetsony-Keratsini Lukase Tzanise okrouh přinese 5000 stálých a 3000 dočasných pracovních míst. Firma Dielpis stojící za projektem chce brzy vypsat výběrové řízení na stavební práce.

Kromě trati u Patrasu schválil náměstek ministra pro rozvoj Notis Mitarakis také další dvě dotace v celkové výši 44,4 milionu eur na výstavbu továrny na tabulové sklo na severu Řecka a modernizace luxusního hotelu na Krétě. Díky všem třem projektů by dohromady mělo vzniknout přes 800 pracovních míst.

Ministerstvo se chystá podpořit další čtyři projekty. Investice do každého z nich překročí 50 milionů eur. Peníze už měly být na cestě, schvalovací proces se ale protáhl kvůli nedostatku financí a dvojím parlamentním volbám.