Zadlužení EU rychle roste, příští rok přesáhne 83 procent HDP

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Zadlužení Evropské unie v roce 2012 stoupne na 83,3 procenta HDP. Odhadla to Evropská komise ve zprávě o stavu veřejných financí v eurozóně. Upozornila také, že v roce 2007 to bylo o více než 20 procentních bodů méně.

Eurokomisař pro měnové otázky Olli Rehn ve svém komentáři už dříve upozornil, že se Evropa při hledání řešení dluhové krize musí včas rozhodnout, jak moc je ochotná dále prohlubovat integraci. Bez toho hrozí, že zvolená opatření budou neúčinná.

Podle prognózy Evropské komise míra veřejného dluhu v členských zemích eurozóny bude v roce 2012 kulminovat na 88,7 procenta HDP, od toho roku by pak měla začít klesat. Hospodářský růst celé EU komise příští rok odhaduje na úrovni 1,9 procenta, tedy zhruba stejný jako tento rok.

„V době vysokého a stále rostoucího zadlužení unijních zemí je zajištění udržitelnosti veřejných financí základním předpokladem pro trvalý ekonomický růst a tvorbu pracovních míst,“ uvedl komisař Olli Rehn. „Členské státy, které čelí nátlaku finančních trhů, musí pokračovat v úsilí, aby dosáhly svých fiskálních cílů, a pokud to bude potřeba, tak přijaly dodatečná opatření,“ dodal.

Olli Rehn minulý týden na semináři v Evropském parlamentu mimo jiné upozornil, že některá z uvažovaných opatření proti dluhové krizi nemohou fungovat bez hlubší koordinace finanční politiky v eurozóně.

„V současnosti je spousta očekávání ohledně toho, jak by třeba eurobondy mohly pomoci vyřešit dluhovou krizi. Je ale jasné, že eurobondy, pokud by měly být v jakékoli formě zavedeny, by musely být doprovázeny významně posíleným finančním dohledem a koordinací politik, což by bránilo morálnímu hazardu a zajistilo udržitelnost veřejných financí,“ prohlásil Rehn.

„To by ale mělo nevyhnutelné důsledky pro finanční suverenitu států, což vyžaduje důslednou debatu mezi členy eurozóny, jestli jsou na něco takového připraveni,“ dodal eurokomisař.