Žádné další Španělsko či Irsko: Brusel chce zatočit s realitními bublinami

Španělsko

Španělsko Zdroj: E15 Pavla Palascakova

Evropská unie pracuje na společných pravidlech týkajících se hypotečních půjček, které mají zabránit dalším pustošivým splasknutím realitních bublin. Přehřátý trh realit a nezodpovědné půjčky vedly k propuknutí finanční krize ve Spojených státech, realitní bublina splaskla také ve Španělsku nebo Irsku, což přispělo k nutnosti obou zemí požádat o mezinárodní finanční pomoc. Brusel chce do budoucna takovým situacím lépe předcházet.

Realitní boom, který skončil tím, že se bankám nevrátily stovky miliard eur na špatných půjčkách. Scénář, který zná Španělsko i Irsko. Zachraňovat banky pak musely vlády a daňoví poplatníci, země musely požádat o finanční pomoc ze zahraničí. Problémy obou zemí také živí dluhové problémy celé eurozóny.

Evropská unie teď chce pro evropský hypoteční trh, který má objem 6,5 bilionů eur, zpřísnit pravidla. Lépe by se měla zkoumat úvěrová spolehlivost žadatelů a úplně by se mělo zabránit půjčkám bez prokázání příjmů.

Předpisy mají také zakázat odměňování v bankách a dalších finančních domech, které by se odvíjelo od počtu schválených hypoték, což byl jeden z hnacím motorů vedoucích k nezodpovědným půjčkám.

Brusel argumentuje, že nová pravidla také lépe ochrání spotřebitele. Ztížit se mají podmínky pro zabavení nemovitosti dlužníkovi ze strany věřitele. EU chce také posílit přeshraniční konkurenci mezi poskytovateli hypoték. Ti by měli mít povinnost poskytovat informace o podmínkách svých nabídek podle standardizovaného klíče napříč unijním blokem.

Nová pravidla, pokud projdou legislativním procesem, by mohla začít platit v roce 2015.

Reportáž E15: Katalánsko připomíná hypermarket s byty, nakupují hlavně Rusové