Zahájení procesu s Trumpem se odkládá, čeká se na verdikt o rozsahu prezidentské imunity

Donald Trump dosáhl odkladu zahájení procesu v případu obvinění ze snahy zvrátit výsledek voleb

Donald Trump dosáhl odkladu zahájení procesu v případu obvinění ze snahy zvrátit výsledek voleb Zdroj: ČTK / AP / Andrew Harnik

Hlavní líčení ve federálním procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem kolem jeho snahy zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb nezačne 4. března. Původně ohlášený termín zrušila soudkyně Tanya Chutkanová, která má daný případ na starosti. Nový termín ihned neoznámila.

Podle původních plánů měl být tento proces první ze čtyř Trumpových trestních kauz, který dospěje ke hlavnímu líčení. V prosinci však soudkyně pozastavila přípravné řízení, když se Trump odvolal proti zamítnutí námitky, že nemůže být obžalován za skutky z doby v Bílém domě. Odvolací soud argumenty ohledně Trumpovy široké interpretace prezidentské imunity vyslechl 8. ledna, na verdikt se však stále čeká.

Exprezident už avizoval, že se v případě dalšího neúspěchu odvolá k nejvyššímu soudu USA. Web Politico v nové analýze uvedl, že příprava na hlavní proces by pravděpodobně za takového vývoje zůstala pozastavená. Vzhledem k rychlosti rozhodování nejvyššího soudu se tak březnový termín již několik dní jevil jako nerealistický.

„Soud stanoví nový harmonogram, když se mu mandát vrátí, pokud se tak stane,“ uvedla dnes Chutkanová.

Další procesy běží rychleji

Jako první z Trumpových obžalob by se tak mohla před porotu dostat ta v New Yorku. Tam bývalý prezident čelí obviněním z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce Stephanie Cliffordové za mlčení o údajném románku před volbami roku 2016. Začátek hlavní části procesu je v této kauze zatím plánován na 25. března.

Proces ve Washingtonu se týká exprezidentovy snahy zablokovat potvrzení své porážky v prezidentské volbě roku 2020. Velká porota na návrh zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe vznesla obžalobu o čtyřech bodech včetně spiknutí s cílem podvést Spojené státy. Trump vinu v této i dalších kauzách odmítá, zatímco vede kampaň za znovuzvolení.

Termín pro začátek hlavního líčení nejpozději ve čtvrtek zmizel z veřejného kalendáře washingtonského soudu, uvádí list The Washington Post. Nejmenovaný činitel deníku sdělil, že v interním kalendáři z minulého týdne ještě figuroval.

Změna přichází poté, co již soudkyně Chutkanová dávala najevo, že s původním termínem příliš nepočítá. Deník napsal, že si v uplynulých dnech naplánovala jiná jednání na období, kdy by podle původních předpokladů probíhalo hlavní líčení v Trumpově kauze.

Odklad možná až na léto

Bude-li jeho odvolání ve věci imunity postupovat soudním systémem rychle, pak by se federální obžaloba z narušení volebního procesu mohla dostat před porotu na jaře, odhaduje Politico. V opačném případě by se však proces mohl odsouvat na léto či podzim.

„Vleklé průtahy pomáhají bývalému prezidentovi, jehož strategie napříč různými soudy spočívá v jejich natahování, jak to jen jde,“ píše Politico.

Trump je prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách USA. Kromě těch výše uvedených čelí také obžalobě z neoprávněného nakládání s utajovanými dokumenty a obžalobě státu Georgia za snahu zvrátit tamní výsledky voleb. V těchto kauzách jsou začátky hlavních líčení naplánované na květen, resp. srpen.