Zahnali jsme Islámský stát na ústup, chlubí se západní ministři obrany

Francouzský, americký a britský ministr obrany

Francouzský, americký a britský ministr obrany Zdroj: CTK

Islámský stát je v současnosti v Iráku a Sýrii na ústupu. Mezinárodní koalice pod vedením Spojených států nyní usiluje o to, aby zlikvidovala "mocenská centra" této organizace v syrském městě Rakka a v severoiráckém Mosulu. Informovali o tom dnes ministři obrany Francie a Spojených států v Paříži, kde se konalo jednání o postupu proti IS, kterého se zúčastnili také jejich kolegové z Německa, Austrálie, Itálie, Nizozemska a Británie.

„Naše společné úsilí přináší ovoce. Islámský stát je v terénu na ústupu, podařilo se nám zasáhnout jeho zdroje. Nastal čas, abychom zvýšili naše společné úsilí tím, že povedeme soudržnou kolektivní strategii,“ prohlásil podle agentury AFP francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

Americký ministr obrany Ashton Carter zmínil tři hlavní cíle boje proti IS. Kromě zničení velících středisek jde o rozložení jeho vlivu ve světě a o ochranu civilního obyvatelstva před teroristickými útoky. Globální vliv IS označil Carter za „nádorovou metastázu“.

Aktuální situace v SýriiAktuální situace v SýriiAktuální situace v Sýrii | Wikimedia CommonsZdroj: CC BY SA 3.0: NordNordWest via Wikimedia Commons

Ministr zároveň prohlásil, že Spojené státy zvou všech 26 členů koalice bojující proti IS pomocí vzdušných sil k mezinárodní konferenci, která by se za tři týdny měla konat v Bruselu. Každá země by se podle něho měla připravit na větší účast v bojovém úsilí. Neoficiální zdroje podotýkají, že zejména ze strany blízkovýchodních zemí je pomoc spíše symbolická a zahrnuje jen hrstku letadel.

Le Drian a Carter také kritizovali ruskou intervenci v Sýrii. Rusové by se podle francouzského ministra měli zaměřit na bombardování IS a přestat útočit na ostatní opoziční ozbrojené skupiny. Moskva je prý na „špatné strategické cestě“, dodal Carter s tím, že dokud se to nezmění, „není dostatek prostoru pro spolupráci mezi Západem a Ruskem v Sýrii“.