Zahraniční experti konečně mohou k troskám letadla. Pomohlo až příměří

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP

Nizozemští a australští experti a mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes poprvé po téměř týdnu neúspěšných snah dorazili na místo pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Zahraniční skupina se na místo havárie vydala poté, co ukrajinská armáda na den pozastavila své operace na východě země, aby umožnila mezinárodním odborníkům přístup do oblasti.

„Pozorovatelé OBSE poprvé po téměř týdnu dosáhli místa havárie letu MH17, v doprovodu nizozemských a australských expertů. Použili novou přístupovou cestu,“ sdělila OBSE na svém účtu na Twitteru.

Zahraniční experti se v minulých dnech neúspěšně snažili dostat k troskám malajsijského boeingu, který se před dvěma týdny zřítil na východě Ukrajiny. Bránily jim v tom pokračující boje mezi vládními jednotkami a proruskými rebely.

Ukrajinská armáda nakonec vyhlásila v oblasti příměří. „Dnes bude platit příměří na žádost generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby byla umožněna práce expertů v oblasti zřícení letadla,“ prohlásil armádní mluvčí Oleksij Dmytraškovskyj. „Vrchní velení protiteroristických operací rozhodlo vyhlásit den klidu zbraní a zastavení bojů,“ dodal.

Misi Nizozemců a Australanů na místo zřícení letadla dnes také schválil na svém mimořádném zasedání ukrajinský parlament. Počet členů nizozemské a australské ozbrojené mise, která bude mít povoleno vydat se na místo havárie, může dosáhnout 950. „Nizozemský tým složený z vojenského a nevojenského personálu může mít 700 členů. Austrálie má právo vyslat až 250 policistů, vojáků a civilistů,“ uvádí v textu ukrajinského parlamentu.

Malajsijský premiér Najib Abdul Razak na společné tiskové konferenci se svým nizozemským protějškem Markem Ruttem v Haagu vyzval k uzavření příměří na východě Ukrajiny, aby mohli experti místo v klidu ohledat.

Letadlo chtějí zkoumat i Rusové

Ruský úřad civilního letectví sdělil, že trosky letadla mají v úmyslu prozkoumat i ruští experti. „Zástupci Ruska se rovněž pokusí dospět k místu pádu boeingu 777 a spolu se specialisty z mezinárodního vyšetřovacího výboru prozkoumat části letadla,“ citovala agentura Reuters z prohlášení úřadu.

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Všech 298 lidí na palubě zahynulo. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté. Zajištění přístupu k troskám letounu by podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka mělo patřit k tématům dnešních jednání v Minsku se zástupci Ruska a OBSE.