Zaorálek jednal v New Yorku s Kerrym o Islámském státu a Ukrajině

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek dnes neúspěšně navrhoval, aby se sněmovna zabývala výrokem premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanová (TOP 09).

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek dnes neúspěšně navrhoval, aby se sněmovna zabývala výrokem premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanová (TOP 09). Zdroj: CTK

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se na okraj 69. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku sešel s šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym. Tématem jejich rozhovoru byla hrozba Islámského státu v Iráku a situace na Ukrajině včetně postoje vůči Rusku.

„Ujistil jsem ministra Kerryho, že se hodláme podílet na snaze rozložit moc takzvaného Islámského státu všemi prostředky, které jsme schopni vynaložit. Americká strana je dobře informována o našem příspěvku, o daru munice pro regionální vládu v Kurdistánu a komerčních projektech. Zabývali jsme se také celkovou strategií, jaké jsou politické cíle, abychom se vyvarovali dřívějších chyb,“ řekl Zaorálek po jednání s Kerrym.

I v souvislosti se situací na Ukrajině mluvili oba ministři o celkové strategii. „Soustředili jsme se na to, jak situace na Ukrajině vypadá, jaké jsou naše cíle, jaká je dlouhodobá strategie na Ukrajině. Nejde jen o to přečkat nejbližší zimu, jakkoli to nebude jednoduché. Ale i o to, jaké poměry chceme na Ukrajině pomoci vytvářet pro její normální rozvoj,“ konstatoval český ministr.

Šéf české diplomacie rovněž ocenil středeční projev prezidenta Baracka Obamy na půdě OSN, ve kterém zazněl důraz na mnohostranný přístup k řešení problémů a na respektování mezinárodního práva.

Spousta setkání

Ve středu Zaorálek absolvoval několik bilaterálních jednání. Během rozhovoru s ministrem zahraničí Jemenu Džamálem Abdalláhem Sallálem český ministr zdůraznil podporu České republiky politické transformaci této země sužované terorismem. O přibližování Moldavska Evropské unii a sdílení zkušeností v této oblasti mluvil Zaorálek s moldavskou vicepremiérkou a ministryní zahraničí Natalií Ghermanovou. O možnostech spolupráce například v oblasti sportu či vzdělávání hovořil šéf české diplomacie se svým turkmenským protějškem Rašidem Meredovem.

Na schůzce s norským ministrem pro evropské záležitosti Vidarem Helgesenem se Zaorálek zmínil mimo jiné i případu dvou českých dětí, které rodičům odebraly norské úřady. V newyorské centrále společnosti Google se Zaorálek ve středu setkal se zástupci úspěšných českých firem, které se v zámoří prosadily díky inovativním nápadům zejména v oblasti informačních a komunikačních technologií. Podle ministra právě nové technologie a inovace mohou pomoci české ekonomice k růstu a celé zemi k prosperitě.