Zápas Mayweathera s Pacquiaoem bude nejdražší v historii

Boxer Floyd Mayweather

Boxer Floyd Mayweather Zdroj: ctk/ap

Už 2. května vypukne v Las Vegas boxerský souboj dvojice Floyd Mayweather a Manny Pacquiao. Duel, který bývá označován za boxerský zápas století, bude nejdražší v historii, a to hned v mnoha aspektech. Rekordně vydělají nejen oba sportovci, ale i televizní stanice. Na americkém trhu bude zápas k vidění za nejvyšší sumu v historii boxu. Rekordní sledovanost se čeká i na Filipínách, odkud pochází Pacquiao. Už nyní je jasné, že výnos z utkání přesáhne 400 milionů dolarů.

Zápas se odehraje v beznadějně vyprodané aréně v Las Vegas. Kapacita je 15 tisíc míst. Vstupenky se prodávaly v cenové relaci 1000–1500 dolarů a 5000–7500 dolarů za nejlepší sedadla. Očekávaný výnos z prodeje vstupenek byl 40 milionů dolarů. Promotér ale uvedl, že nakonec výnos přesáhne 50 milionů dolarů. Organizátoři připravili dalších 1100 míst, která se prodávala za 10 tisíc dolarů.

Vstupné přesto není hlavním zdrojem příjmu. Tím je prodej vysílacích práv, především pak pro americký trh. Tam bude utkání k vidění na dvou placených kanálech – HBO a Showtime. Mayweather má se stanicí Showtime podepsanou exkluzivní smlouvu čítající šest zápasů, Pacquiao se upsal HBO. Stanice se tak domluvily, že zájemci mohou vidět tento zápas za 89,95 dolaru. V HD kvalitě je cena o 10 dolarů vyšší.

Mayweather, PacquilaoMayweather, Pacquilao | E15, profimedia

Dosavadním rekordem byla cena 64,95 dolaru z roku 2013, kterou diváci v USA zaplatili za utkání Floyd Mayweather – Canelo Alverez. Tehdy televize napočítaly přes dva miliony placených přístupů. Obě stanice očekávají tentokrát tři miliony zakoupení, což je výnos 300 milionů dolarů. Dalších 35 milionů dolarů přinese prodej vysílacích práv do zbytku světa, z toho 10 milionů do Filipín.

Oba boxeři se již před zápasem dohodli na rozdělení výnosů ze zápasu bez ohledu na jeho výsledek. Pro Mayweathera je připraveno 60 procent, Pacquiao bere zbylých 40. To oba řadí do čela žebříčku nejlépe vydělávajících sportovců letošního roku.