Zasněžená auta po třech dnech vyjela ze zácpy na ruské dálnici

Zácpa na ruské dálnici

Zácpa na ruské dálnici Zdroj: ctk

Obří dopravní zácpa, která po tři dny u Tveru blokovala hlavní silniční tah mezi Moskvou a Petrohradem, se konečně rozjela. Vozidla se od dnešního rána pohybují obvyklou rychlostí a tyto úřední zprávy tentokráte potvrzují i sami řidiči.

Tver a jeho okolí minulý týden postihly přívaly sněhu, překračující dvouměsíční „normu“. V závějích uvázly kamiony i osobní auta a délka zácpy v neděli dosahovala až 200 kilometrů. O

„Po trase se nyní jezdí v plném objemu v obou směrech. Průměrná rychlost dosahuje 80-90 kilometrů za hodinu,“ uvedla dopravní policie. Ještě dříve ohlásila, že silnice byla očištěna od sněhu v jednom pruhu v obou směrech a délka zácpy se každou hodinou zmenšuje o pět až sedm kilometrů. V noci na dnešek se tak kolona stojících vozů zmenšila na 20 kilometrů a ráno se silnice stala plně průjezdnou. Mezitím policejní hlídky musely budit řidiče kamionů, aby se dali do pohybu a odpočívali na příhodnějších místech.

Situace, kdy pomoc od úřadů ani zdaleka nedorazila ke všem řidičům v zácpě, podle médií v minulých dnech využili i podnikavci, kteří „vyšroubovali“ ceny za potraviny a za místa na parkovištích až na pětinásobek.

Dobrovolníci, rozdávající chléb a vodu šoférům zdarma, si zase postěžovali na tverského gubernátora, který jim místo poděkování vynadal. „Řval na nás, že prý blokujeme silnici,“ vylíčil nedělní zážitek bloger Alexej Kobzarev. „Úplně jsem ztratil řeč. My tu utrácíme své peníze, čas a nervy, abychom dělali práci, za kterou ten chlap odpovídá, a my jsme viníci! Možná i sníh jsme zařídili?“

Podle meteorologů gigantická dopravní zácpa ukázala, jak úřady přehlížejí jejich varování, ať v létě před povodněmi, které si na jihu Ruska vzaly více než 150 životů, anebo v zimě před vánicemi. Další sněhovou nadílku předpovědi slibují v úterý.

Dnes se má situací s odklízením sněhu ze silnic zabývat premiér Dmitrij Medveděv, jehož mluvčí slibuje i vyvozování důsledků z víkendové kalamity.

Jak cestovat do Ruska