Zastavili jsme kybernetický útok, tvrdí Ukrajinci. Stopy opět ukazují na Rusko

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov Zdroj: scom

Kyjev, Ukrajina
Centrum Kyjeva
Kostel svatého Ondřeje v Kyjevě
4
Fotogalerie

Ukrajinská kybernetická policie spolu s experty tajné policie SBU v úterý zabránili druhé etapě počítačového útoku na Ukrajinu. Na Facebooku to v noci na dnešek oznámil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Odborníci se stále snaží odhalit, kdo byl za předchozím útokem, který minulý týden začal napadením počítačů ukrajinských firem a institucí, než se rozšířil po celém světě.

Druhý útok podle Avakova odstartoval v úterý ve 13:40 kyjevského času (12:40 středeovropského času) a měl vyvrcholit v 16:00.

"Kybernetická policie do 15:00 zablokovala rozesílání a aktivaci viru ze serverů informačního systému M.E.Doc. Útok byl zastaven. Servery byly zajištěny společně se stopami aktivity kybernetických zločinců se zjevnými zdroji z Ruské federace," napsal Avakov.

Dodal, že kybernetická policie uživatelům důrazně doporučuje změnit hesla a digitální podpisy.

Šéf ukrajinské kybernetické policie Serhij Demyďuk už v úterý večer oznámil, že policie zabavila servery kyjevské softwarové firmě MEDoc, která je podezřelá z šíření škodlivého programu před týdnem v úterý. Neřekl ale, že se tak stalo po zabránění dalšímu útoku, jak o něm v noci na dnešek informoval ministr vnitra.

Podle policistů hackeři na aktualizační server ukrajinské firmy umístili škodlivý malware, který se pak s novou verzí softwaru dostal do počítačů po celém světě. Šlo o takzvaný ransomware, který uzamkne napadené zařízení a za odblokování přístupu k souborům požaduje výkupné.


Vše o kyberbezpečnosti čtěte zde >>>


Nejvíce byli zasaženy ukrajinské banky a podniky, ale následně se škodlivý program rozšířil po celém světě. Firma M.E.Doc jakoukoli zodpovědnost za šíření škodlivého softwaru odmítla.

Její mluvčí Olesja Bilousovová dnes podle agentury Reuters řekla, že malware se do počítačů firmy dostal takzvanými zadními vrátky (backdoor), instalovanými hackery během útoku. Tato zadní vrátka podle ní byla vytvořena ve všech počítačích, které byly připojeny k síti.

Na Ukrajině oblíbený daňový program M.E.Doc je podle Bilousovové v zemi nainstalovaný na zhruba milionu počítačů.

Ukrajinští činitelé hned po prvním útoku minulý týden obvinili Rusko, že stojí v pozadí tohoto kybernetického zločinu, což Moskva rázně odmítla.