Zbylé země TPP se dohodly pokračovat k dohodě bez USA

Tisíce Novozélanďanů protestovaly po podepsání dohody TPP.

Tisíce Novozélanďanů protestovaly po podepsání dohody TPP. Zdroj: Reuters, EPA, Twitter

Tisíce Novozélanďanů protestovaly po podepsání dohody TPP.
3
Fotogalerie

Jedenáctka zbylých zemí Transpacifického partnerství (TPP) se dohodla, že bude směřovat ke konečné dohodě o vzájemném volném obchodu bez Spojených států. Šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Robert Lighthizer na jednání s ministry asijských a tichomořských zemí potvrdil, že Washington se k TPP nevrátí a že dává přednost dvoustranným obchodním dohodám se zeměmi regionu.

Členové TPP sice během jednání ministrů zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu slíbili, že dohodu udrží při životě, bezvýhradný závazek pokračovat okamžitě v jednání ale nepřijali, uvedla agentura Reuters. "Zaměříme se na to, jak by se dalo pokračovat s 11 zeměmi," řekl novozélandský ministr obchodu Todd McClay.

Slib pokračovat v jednání je podle pozorovatelů motivován mimo jiné snahou udržet u stolu Malajsii a Vietnam, které se k rozhovorům o TPP přidaly hlavně s cílem získat lepší přístup na americké trhy. Objem vzájemného obchodu zbývajících zemí TPP je necelou čtvrtinou úrovně v případě, kdyby byly členem i USA. Představitelé zemí TPP se sejdou v červenci v Japonsku a v listopadu přijdou s novým návrhy, řekl McClay.

"Spojené státy odstoupily od TPP a své rozhodnutí nezmění. To ale neznamená, že se nebudeme v tomto regionu angažovat," řekl Lighthizer novinářům. "Prezident (Donald Trump) přijal rozhodnutí, s nímž zajisté souhlasím, že dvoustranná jednání jsou pro Spojené státy lepší než mnohostranná," dodal hlavní obchodní vyjednavač Trumpovy vlády.

Trump je dlouhodobým odpůrcem hromadných obchodních dohod a příkaz o odchodu z TPP, kterou dojednal jeho předchůdce Barack Obama, podepsal vzápětí po svém lednovém nástupu do funkce. Trump tvrdí, že mnohostranné smlouvy jsou pro USA nevýhodné a vystavují je neférovým obchodním praktikám.

Pod tlakem nové americké administrativy se ministři APEC neshodli na tom, že jejich společné prohlášení bude jako obvykle obsahovat slova o podpoře volného obchodu a boji proti protekcionismu. Washington už letos prosadil vyškrtnutí podobných pasáží z prohlášení ze schůzek činitelů zemí G20 a G7.

Prohlášení vietnamského předsednictví APEC vyjadřovalo "odhodlání podporovat liberalizaci obchodu a investic", takový závazek ale ve společném komuniké chyběl. Mluvilo se v něm pouze o udržitelném růstu, podpoře malých podniků nebo technické spolupráci.

Lighthizer vysvětlil odpor Washingtonu vůči slovům o boji s protekcionismem tím, že tento termín se často zaměňuje s kroky, které je zapotřebí udělat na podporu volného obchodu. "Chceme volný obchod, chceme férový obchod, chceme systém, který vede k vyšší tržní efektivitě v celém světě," řekl Lighthizer.

Situace po odchodu USA z TPP chce využít Čína, která prosazuje alternativní plán regionální zóny volného obchodu RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Členy iniciativy jsou nejbohatší i nejchudší asijské země a celá RCEP by zahrnovala asi 3,4 miliardy lidí, takže by byla největší zónou volného obchodu na světě. O dohodě kromě Číny jednají Japonsko, Austrálie, Barma, Brunej, Filipíny, Indie, Indonésie, Jižní Korea, Kambodža, Laos, Malajsie, Nový Zéland, Singapur, Thajsko a Vietnam.