Ze Sýrie propustili po čtyřletém zadržování amerického fotografa

Americký fotograf Kevin Patrick Dawes zajatý v Sýrii

Americký fotograf Kevin Patrick Dawes zajatý v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Ze zajetí v Sýrii se dostal americký fotograf Kevin Patrick Dawes, který byl unesen po svém příjezdu do Sýrie v roce 2012. Informoval o tom mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby. Jeho kolega Mark Toner ale řekl, že Američan nebyl v Sýrii rukojmí, ale byl tam vězněn. Podle agentury AP ho propustila syrská vláda. Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že byl Dawes odvezen do Moskvy, předán americkému velvyslanectví a Rusko už opustil.

Kirby řekl, že Spojené státy dlouhodobě prostřednictvím českého velvyslanectví v Damašku zjišťují, kde se nacházejí další američtí občané pohřešovaní v Sýrii.

Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že byl Američan převezen do Moskvy a tam předán velvyslanectví USA. V Sýrii byl podle ministerstva zatčen kvůli nelegálním vstupu a porušení dalších zákonů. Úřad rovněž sdělil, že americký prezident Barack Obama osobně žádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohl osvobodit americké občany zadržené v Sýrii.

Toner Dawese nejmenoval, sdělil pouze, že nebyl „rukojmím, ale vězněm“, že byl propuštěn před několika dny a už není v Sýrii. Propuštěn byl podle něj v Damašku, ale mluvčí odmítl říci, zda už je Dawes v USA. Ocenil podíl Ruska na propuštění a řekl, že Češi nabídli konzulární podporu, jakou chtěla americká strana poskytnout.

Měsíce vyjednávání

Na dotaz, zda USA jednaly se syrskými úřady v případě Dawese přímo, Toner odpověděl, že USA jsou v „přímém pravidelném kontaktu se syrskou vládou v konzulárních otázkách týkajících se Amerických občanů zadržených v Sýrii“. Toner nebyl schopen říci, zda syrská vláda za propuštění Američana dostala něco výměnou.

Propuštění třiatřicetiletého Dawese ze San Diega předcházelo několik měsíců vyjednávání, oznámil list The Washington Post. Podle něj nedávno mohl fotograf telefonicky hovořit s rodinou a dostal také balíčky, což bylo znamení, že se chystá jeho propuštění.

USA své velvyslanectví v Sýrii uzavřely roku 2012 a jejich zájmy tam zastupuje už několik let české velvyslanectví. Kirby řekl, že jeho prostřednictvím USA stále zjišťují osud Austina Tice a dalších amerických občanů pohřešovaných v Sýrii. Tice je z Texasu, je také fotograf a v Sýrii zmizel v srpnu 2012. Měsíc po únosu se objevil na videu se zavázanýma očima a v doprovodu ozbrojených mužů.