Zelenskyj nařídil osvobození jihu Ukrajiny, Macao zavírá kvůli covidu kasina

Výcvik ukrajinských vojáků ve Velké Británii

Výcvik ukrajinských vojáků ve Velké Británii Zdroj: ČTK/AP, koláž E15

Vyústění plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu
Rusy ostřelované město Mykolajiv.
Válka pokračuje i v Donbasu. V Doněcké oblasti zasáhla střela obytný dům (10. 7. 2022)
Válka pokračuje i v Donbasu. V Doněcké oblasti zasáhla střela obytný dům (10. 7. 2022)
Válka pokračuje i v Donbasu. V Doněcké oblasti zasáhla střela obytný dům (10. 7. 2022)
8
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 192. den roku, svátek má Olga, před 27 lety začal během války v Bosně a Hercegovině masakr ve Srebrenici.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Začíná obávaná údržba plynovodu NS 1, má trvat deset dní

Konsorcium Nord Stream AG zahajuje pravidelnou roční údržbu plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Údržba má trvat do 21. července, Německo se však obává, že kvůli sporu mezi Ruskem a Západem by se po ní tok plynu nemusel obnovit.

„Součástí údržby je i testování mechanických částí a systémů automatizace k zabezpečení spolehlivého, bezpečného a efektivního provozu plynovodu,“ oznámilo konsorcium. Při údržbě potrubím neproudí prakticky žádný plyn. Gazprom už v červnu snížil tok plynu v NS 1 na čtyřicet procent původní kapacity.

Zdůvodnil to opožděným návratem ruských kompresorových turbín, jejichž servis v Kanadě prováděla německá společnost Siemens Energy. Zařízení se nemohlo vrátit v důsledku západních sankcí zavedených proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. O víkendu ale kanadská vláda uvedla, že umožní výjimku ze sankcí, aby se zařízení do Německa dostala.

✅ Zelenskyj nařídil osvobození jihu Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil ardmádě, aby osvobodila pobřežní oblasti na jihu Ukrajiny, životně důležité pro ekonomiku země. Uvedl to ministr obrany Oleksij Reznikov pro The Times. Podle něj Kyjev shromažďuje velké síly a plánuje k ofenzívě využít účinné západní zbraně. „Chápeme, že politicky je to pro naši zemi velmi potřebné,“ konstatoval Reznikov.

Kyjev už vyzval civilisty v Ruskem okupované Chersonské oblasti, aby se urychleně evakuovali, protože ukrajinské ozbrojené síly tam připravují protiútok. „Je jasné, že se tam bude bojovat, bude tam dělostřelecká palba, a proto vyzýváme (lidi), aby se urychleně evakuovali,“ řekla ve státní televizi místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Dodala, že nedokáže přesně říct, kdy se protiofenziva uskuteční.

✅ Uniklé dokumenty ukazují na pomoc prominentních politiků Uberu

Tisíce uniklých souborů odhalily, jak si poskytovatel taxislužby Uber předcházel přední politiky. Podrobně popisují rozsáhlou pomoc, kterou se mu podařilo získat od evropských politiků, jako je francouzský prezident Emmanuel Macron či bývalá eurokomisařka Neelie Kroesová. Macron ještě jakožto ministr hospodářství například slíbil reformovat legislativu ve prospěch Uberu, uvádí BBC.

Soubory označené Uber Files mají více než 124 tisíc záznamů včetně desítek tisíc e-mailů. Pocházejí z let 2013 až 2017. Unikly do britského listu The Guardian a byly poskytnuty Mezinárodnímu konsorciu investigativních novinářů (ICIJ) a řadě médií. Uber tvrdí, že jeho minulé chování nebylo v souladu se současnými hodnotami a že dnes je už jinou společností.

✅ Macao zavřelo kvůli koronaviru kasina

Macao v pondělí poprvé po více než dvou letech uzavřelo všechna svá kasina v souvislosti s propuknutím koronaviru v největším světovém centru hazardu. Úřady nařídily na týden uzavřít část podniků, které zahrnují i přes třicet kasin a také bary či kina. Podle oficiálních údajů město od poloviny června zaznamenalo 1526 případů onemocnění covid-19. Téměř dvacet tisíc lidí bylo umístěno do povinné karantény.

Herní akcie v pondělí klesly kvůli obavám z tvrdších pravidel v čínské zvláštní administrativní oblasti, která se řídí strategií nulového covidu. „Vzhledem k tomu, že turisté z pevninské Číny tvoří 71 procent všech turistů a více než 90 procent hrubých příjmů z hraní her, musejí řádně dodržovat politiku pevninské Číny týkající se nulového výskytu covidu, která je vysoce restriktivní,“ řekl BBC analytik Terry Ng z Daiwa Capital Markets Hong Kong.

✅ Japonská vládní strana si polepšila v horní komoře

Nedělní volby do horní komory japonského parlamentu vyhrála vládní Liberálnědemokratická strana (LDP). Polepšila si o osm mandátů. Spolu se svým spojencem, stranou Kómeitó, získala 76 ze 125 křesel, o nichž se rozhodovalo. Z celkových 248 míst v horní komoře jich nyní tyto dvě strany budou mít 146. Japonský premiér Fumio Kišida výsledky přivítal a slíbil řešit velké problémy země.

Hlasování se konalo jen dva dny po atentátu na expremiéra Šinzóa Abeho, který zraněním v pátek podlehl. Abe byl lídrem LDP a premiérem devět let. Podle některých analytiků Abeho vražda přiměla více voličů dát hlas vládní straně, jiní tvrdí, že výsledky potvrzují předvolební odhady.

Stane se dnes

  • Začíná neformální zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra v rámci českého předsednictví v Radě EU. Zúčastní se i ministři vnitra Moldavska a Ukrajiny.
  • Návštěvu Česka vykoná německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck.
  • Francouzský parlament projedná a bude hlasovat o návrhu levicových poslanců na vyslovení nedůvěry vládě premiérky Elisabethy Borneové.
  • Ministr zahraničí USA Antony Blinken na závěr své asijské cesty navštíví Japonsko, aby zemi osobně vyjádřil soustrast nad úmrtím expremiéra Šinzóa Abeho, který se stal obětí atentátu.