Zeman: Současná krize může být delší, než míní optimisté

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Současná ekonomická krize může být daleko dlouhodobější, než si řada optimistů myslí. Není přitom celosvětová, ale jen euro-americká. Důkazem jsou rychle rostoucí ekonomiky zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika). Na mezinárodní konferenci Perspektivy rozvoje ekonomické spolupráce Česka s Ruskem a zeměmi BRICS to řekl prezident ČR Miloš Zeman.

„Hlavní příčinou (euro-americké krize) je podinvestovanost těchto ekonomik a naopak neúměrně vysoký objem spotřeby na úkor investic,“ uvedl Zeman. To podle něj znamená, že si tyto země žijí nad poměry, zvolna ztrácejí konkurenceschopnost a klesá jim dynamika produktivity práce.

„Díky tomu tato krize je latentní a může být daleko dlouhodobější, než se některým optimistům zdá,“ dodal prezident.
Česká vláda by se podle Zemana měla kromě rozšíření spolupráce se zeměmi BRICS zaměřit v rámci podpory exportu také na Indonésii, Mexiko nebo Vietnam. „I to jsou poměrně dynamické ekonomiky a naši exportéři by měli mít zájem do nich pronikat,“ řekl na konferenci Zeman.

Větší důraz by měl být podle něj kladen na investice. „Tady, pokud jde o země BRICS, je naše největší slabina. Podíl Ruska na celkovém objemu zahraničních investic v Česku je 0,8 procenta, podíl Číny je prakticky nulový,“ uvedl Zeman. Právě tato reorientace od výměny zboží k výměně investic dává podle něj našim podnikatelům zcela nové možnosti.