Zeman uvažuje o přijetí eura do pěti let, Turecko chce nechat mimo EU

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman si dokáže představit, že Česká republika v dohledné budoucnosti přijme euro. V rozhovoru pro sobotní vydání německých regionálních novin Passauer Neue Presse prohlásil, že Česko by se mohlo členem eurozóny stát během pěti let. Německý list připomíná, že Zemanův předchůdce Václav Klaus se k přijetí společné evropské měny stavěl odmítavě.

Zeman se v rozhovoru vyslovil i k budoucí podobě Evropské unie a zdůraznil, že nesouhlasí s přijetím Turecka. Přidružení Ruska si naopak představit dovede, i když v horizontu 20 let. Zahraničně politickou prioritou EU by se pak podle Zemana měl stát boj s terorismem „včetně islámského terorismu“. Nový český prezident by si přál, aby se Česko na tomto boji více podílelo.

Pokud jde o vztah České republiky k Německu, Zeman popřel, že chtěl v prezidentském volebním souboji s Karlem Schwarzenbergem sbírat body s pomocí protiněmeckých stereotypů. „Nepoužil jsem v kampani protiněmecké, ale protinacistické stereotypy. Kdo se domnívá, že nynější Německo je nacistické, ten tuto zemi uráží,“ řekl prezident.

Svůj dřívější výrok o tom, že sudetští Němci byli pátou kolonou Adolfa Hitlera, ale Zeman obhajuje. Tento fakt podle něj po druhé světové válce „historici všeobecně přijali“. Zeman nevidí důvod, proč by hodnocení minulosti mělo ovlivňovat nynější a budoucí vztahy Česka s Bavorskem. Prezident vítá vytváření euroregionů, které by měly odvrátit napětí s kořeny v minulosti.