Země G20 podpoří hospodářský růst, chystají boj za lepší výběr daní

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: CTK/AP/Thibault Camus

Finanční představitelé skupiny předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20 ohlásili nová opatření na podporu hospodářského růstu. V komuniké z víkendového zasedání v severoaustralském přístavu Cairns rovněž upozornili, že světová ekonomika nadále čelí hrozbám, mezi které patří například geopolitické napětí. G20 zároveň oznámila přípravu sady opatření, která mají lidem a firmám zabránit, aby se vyhývbali palcení daní.

„Vytvořili jsme soubor nových konkrétních opatření, která usnadní (hospodářský) růst,“ uvedli představitelé. „Předběžné analýzy naznačují, že tato opatření do roku 2018 zvýší náš společný HDP o dodatečných 1,8 procenta,“ dodali. Australský ministr financí Joe Hockey upozornil, že G20 tak urazila 90 procent cesty ke splnění cíle, který si stanovila na únorovém zasedání v Sydney.

„Ačkoli světová ekonomika oživuje, její růst je nerovnoměrný a její vyhlídky čelí zjevným rizikům,“ uvedl Hockey, který byl hostitelem víkendového zasedání. „Je klíčové, abychom učinili konkrétní kroky k podpoře růstu a tvorbě pracovních míst,“ dodal.

Podle G20 se bude od roku 2017 47 světových zemí výměňovat informace, které pomohou při odhalování daňových úniků. Dalších osm členů G20 a Nový Zéland se přidají o rok později. Podle francouzskémo ministra financí Michela Sapina také skupina vyvine zvýšený tlak na 14 světových zemí, jejichž standarty v této oblasti jseou nedostatečné. Které to jsou, ale neupřesnil.

Skupina G20 reprezentuje zhruba 85 procent světové ekonomické aktivity.