Zemětřesení v Íránu: 153 mrtvých, 600 zraněných

zemětřesení v Íránu

zemětřesení v Íránu Zdroj: profimedia.cz

Nejméně 153 mrtvých a 600 zraněných si vyžádalo silné zemětřesení, které dnes zasáhlo oblast kolem města Tabríz na severozápadě Íránu. Nejnovější bilanci obětí zveřejnila agentura Reuters s odvoláním na údaje íránského ministerstva vnitra.

Z valné části otřesy zničily desítky vesnic, jejichž obyvatele zachvátila panika, oznámila agentura AFP. Agentura Irna informovala, že v postižené oblasti už zasahuje 66 záchranářských týmů a 185 ambulancí, lokalizovat osoby uvězněné pod troskami se snaží i sedm týmů se speciálně cvičenými psy.

První zprávy hovořily o 50 mrtvých a 400 zraněných, místní úřady a záchranářské zdroje ale varovaly, že počet obětí zřejmě bude narůstat.

Hlavní otřes o síle 6,2 stupně Richterovy škály a tři následné otřesy zasáhly oblast kolem města Tabríz, správního střediska provincie Východní Ázerbájdžán s 1,5 milionu obyvatel. Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 60 kilometrů od Tabrízu, jeho ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů, oznámilo Seizmologické centrum Teheránské univerzity. První otřes byl registrován v 16:53 místního času (14:23 SELČ), další tři o síle šesti, 4,7 a 4,1 stupňů následovaly v krátkém odstupu.

Kromě Tabrízu, odkud jsou hlášeny jen hmotné škody, se otřesy výrazně projevily i v několika dalších městech v regionu. „V Aharu je 30 mrtvých, 40 osob zahynulo ve Varzeghánu a deset v Harísu, sedm lidí zemřelo při převozu do nemocnice, 600 osob bylo zraněno,“ upřesnil podle AFP šéf provinčního krizového centra pro zvládání přírodních katastrof Chalíl Sají. Dodal, že 60 vesnic bylo zničeno ze 60 až 80 procent a čtyři vesnice ze 100 procent.

Mluvčí hasičského sboru v Tabrízu řekl agentuře Isna, že „ve většině městských čtvrtí byla přerušena dodávka elektřiny a ve městě je mimořádný provoz“.

Agentury Mehr a Fars informovaly, že v důsledku zemětřesení bylo přerušeno mobilní i pozemní telefonické spojení, což komplikovalo získávání informací o zemětřesení.

Otřesy byly podle agentury AFP citelné v rozsáhlé oblasti kolem Kaspického moře. Velkou paniku způsobilo zemětřesení v arménské metropoli Jerevanu. Vyděšení lidé vyběhli v několika čtvrtích města z domů, pod provizorním přístřeším se rozhodli nocovat obyvatelé jihoarménského města Kapan, kde byly otřesy cítit zvlášť silně. V Arménii si ale otřesy zjevně nevyžádaly zranění nebo hmotné škody.