Zemětřesení v Itálii způsobilo škody za více než čtyři miliardy eur

Zemětřesení v Itálii

Zemětřesení v Itálii Zdroj: CTK

Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení v Itálii
7
Fotogalerie
Ničivé zemětřesení, které přesně před měsícem zasáhlo střední Itálii, způsobilo škody za tři až čtyři miliardy eur (81 až 108 miliard korun). Informoval o tom šéf italské civilní obrany Fabrizio Curcio. Při zemětřesení zemřelo 297 lidí a na 388 dalších osob bylo zraněno.

„Škody nebudou pod čtyři miliardy eur,“ potvrdil na téže tiskové konferenci italský premiér Matteo Renzi. Dodal, že rozsáhlé škody způsobily otřesy i v oblastech, kde si zemětřesení nevyžádalo oběti a o kterých se tolik nemluví. Podle Curcia žije stále 2500 lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, ve stanech. „Naše priorita je stany strhnout co nejdříve,“ uvedl Curcio. Podle něj by stavba dřevěných domů pro tyto lidí měla trvat nejdéle sedm měsíců.

Zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály zasáhlo střední Itálii 24. srpna nad ránem, jeho epicentrum bylo nedaleko města Norcia v provincii Perugia. Nejvíce postiženy byly městečka a obce Amatrice, Accumoli a Arquata del Tronto.

Nejvíce obětí (234) zahynulo v troskách středověkého městečka Amatrice, které bylo z větší části zničeno. Pobouření na sociálních sítích vyvolaly posléze karikatury ve francouzském satirickém týdeníku Charlie Hebdo, na nichž byly oběti italského zemětřesení srovnávány s těstovinami. Radnice Amatrice se kvůli nim chce s týdeníkem soudit.