Zemětřesení v Japonsku si dosud vyžádalo 48 mrtvých. Hrozí další otřesy

Zemětřesení v Japonsku. (1.1.2024)

Zemětřesení v Japonsku. (1.1.2024) Zdroj: Reuters

Zemětřesení v Japonsku. (1.1.2024)
Zemětřesení v Japonsku. (1.1.2024)
Zemětřesení v Japonsku. (1.1.2024)
Zemětřesení v Japonsku. (1.1.2024)
Zemětřesení v Japonsku. (1.1.2024)
26
Fotogalerie

Nejméně 48 životů si již vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Dalších přinejmenším 16 lidí utrpělo vážná zranění. Novou bilanci dnes zveřejnila japonská veřejnoprávní televize NHK s odvoláním na místní úřady. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí.

Agentura AFP uvedla, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 následných otřesů, většinou silnějších než tři stupně. Úřady v některých oblastech dnes varovaly občany, aby nezůstávali ve svých domovech, protože hrozí další silná zemětřesení.

K nejpostiženějším patří město Wadžima v prefektuře Išikawa, která leží na ostrově Honšú na pobřeží Japonského moře. Zřítila se tam řada budov, více než 200 domů zachvátily plameny. Na záběrech veřejnoprávní televize NHK bylo vidět mimo jiné sedmipodlažní budovu, která se celá převrátila na stranu. Jen ve zdejší nemocnici zemřelo podle agentury Kjódó sedm pacientů.

Bez elektřiny zůstávají desítky tisíc domácností

Záchrana přeživších je podle ministerského předsedy Fumia Kišidy závodem s časem. Do oblasti postiženého poloostrova Noto byly vyslány tři tisíce vojáků, hasičů a policistů. Záchranné práce ale komplikují značně poškozené či zablokované silnice. Kvůli prasklinám na přistávací dráze, poničenému terminálu a přístupovým silnicím muselo být také uzavřeno jedno z letišť v oblasti. Na parkovišti tam ve svých vozidlech uvázlo kolem 500 lidí.

Bez elektřiny je v prefektuře Išikawa, kde byla po ránu teplota kolem nuly, nadále na 33 tisíc domácností, přes 46 tisíc lidí zůstává evakuováno, uvedly agentury Reuters a DPA. Většina severu poloostrova Noto je bez dodávek vody. Přerušena je i velká část tamní železniční a lodní dopravy, uzavřené jsou čtyři rychlostní silnice.

Nobuko Sugimoriová, čtyřiasedmdesátiletá obyvatelka města Nanao v prefektuře Išikawa, agentuře Reuters řekla, že nikdy takové zemětřesení nezažila. „Snažila jsem se držet televizi, aby se nepřevrátila, ale ani já sama jsem nedokázala stát pevně na nohou,“ uvedla Sugimoriová ze svého domu, v němž zůstala po pondělních otřesech velká puklina ve zdi a poházený nábytek.

Naproti přes ulici bylo vidět auto rozmačkané pod zřícenou budovou, jejíž obyvatelé jako zázrakem otřesy přežili. Třiasedmdesátiletá Fudžiko Uenová uvedla, že se v jejím domě sešlo na oslavu Nového roku téměř 20 lidí, nikdo ale při zemětřesení neutrpěl zranění.

Jaderné elektrárny v oblasti zatím podle úřadů fungují normálně. V roce 2011 zemětřesení a cunami výrazně poškodily japonskou jadernou elektrárnu Fukušima, což vedlo k jedné z nejhorších jaderných havárií historie.

Region u prefektury Išikawa v pondělí zasáhlo zemětřesení o síle 7,6 stupně, po němž úřady původně varovaly, že pobřeží může ohrozit až pětimetrová vlna cunami, nakonec byly hlášeny zhruba metrové vlny. Všechna varování před cunami byla podle Reuters odvolána až dnes dopoledne místního času (v noci na dnešek SEČ).

VIDEO: Detekce tsunami pomocí GPS

Video placeholde
Detekce tsunami pomocí GPS