Zemětřesení v Nepálu má přes 1500 obětí, na Everestu se pohřešují stovky lidí

Zemětřesení strhlo lavinu v oblasti Mount Everestu, která zavalila část základního tábora

Zemětřesení strhlo lavinu v oblasti Mount Everestu, která zavalila část základního tábora Zdroj: ctk/ap

Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
17
Fotogalerie
Nepál zasáhlo zemětřesení o síle 7,9 stupně. Při mohutných otřesech zahynulo podle nejnovější bilance 1450 lidí, uvedla místní policie. Katastrofa postihla téměř celý Nepál a zasáhla i sousední státy, 36 obětí hlásí Indie a čtyři Bangladéš. V Tibetu zahynulo dvanáct lidí. Záchranné práce v Nepálu komplikuje přerušené telefonní spojení a odlehlost některých míst.

Zemětřesení strhlo lavinu v oblasti Mount Everestu, která zavalila část základního tábora. Horolezecký tým indické armády oznámil, že na Mount Everestu našel 18 obětí, nepálské úřady ale v této oblasti zatím potvrdily pouze deset mrtvých. V zavaleném táboře a v dalších částech Mount Everestu podle nich bylo v době neštěstí minimálně 1000 lidí, z toho zhruba 400 cizinců.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo epicentrum zhruba 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú, ohnisko pak bylo v hloubce pouhých dvou kilometrů. Jde zřejmě o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let.

Spojené státy uvedly, že do Nepálu vyšlou pomocný tým. Uvolnily už milion dolarů (více než 25 milionů korun) jako první část finanční podpory. Pomoc Nepálu slibují také další země a charitativní organizace. Některé z nich již sestavují pomocné týmy, jejich vyslání ale komplikuje skutečnost, že kvůli zemětřesení bylo uzavřeno mezinárodní letiště v nepálském hlavním městě Káthmándú.

Postižena byla především stará část Káthmándú. Zřítilo se tam mnoho historických chrámů, mimo jiné devítiposchoďová historická věž Dharahara, postavená v 19. století pro vojenské účely. Věž Dharahara, potažmo celé Káthmándú i okolní údolí se sedmi skupinami hinduistických a buddhistických památek, paláci a zahradami je od roku 1979 zapsáno na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V troskách věže zůstalo podle agentury Reuters až 200 lidí. Staré Káthmándú tvoří především úzké uličky a chatrné domky natěsnané jeden na druhém, kde žijí početné rodiny.

Metropolí se rozezněly houkačky sanitek a přelétávaly nad ní vrtulníky. Později se dostavily následné otřesy o síle 6,6 stupně. V dalších hodinách nastalo ještě několik slabších otřesů.

Země se chvěla i v indické metropoli Dillí a v několika dalších severoindickým městech, otřesy byly znát i v Pákistánu a v tibetské Lhase, která je vzdálená 550 kilometrů od epicentra. „V našem studiu v Dillí drnčela okna a všechno se třáslo. Trvalo to tak minutu, možná déle,“ řekla Reuters moderátorka televize NDTV.

Pohroma mohla postihnout i Čechy

Česká diplomacie zatím nemá zprávy o tom, že by mezi mrtvými byl někdo z českých občanů. V oblasti se podle dosavadních informací nachází dohromady zhruba 72 Čechů. S 23 z nich se zatím nepodařilo navázat spojení, řekla odpoledne mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Na řadě míst postižených zemětřesením nefunguje nebo vázne telefonické i e-mailové spojení.

V Nepálu je i dvacítka klientů české cestovní kanceláře Livingstone. Všichni jsou podle cestovky v pořádku. Také osm českých horolezců, kteří v těchto dnech zdolávají himálajskou osmitisícovku Čo Oju, zemětřesení nepostihlo.

Z velvyslanectví v Dillí vyrazila na místo přírodní katastrofy konzulka, informace zjišťují diplomaté i prostřednictvím honorárního konzulátu, který má Praha přímo v Káthmándú.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílo 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.