Zemřel bývalý ruský premiér a ministr zahraničí Primakov

Jevgenij Primakov

Jevgenij Primakov Zdroj: ctk

Zemřel bývalý ruský premiér Jevgenij Primakov. Podle ruských médií skonal dnes v Moskvě po dlouhé nemoci ve věku 85 let. Předsedou vlády byl osm měsíců v závěru působení Borise Jelcina ve funkci prezidenta Ruské federace. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov podle tiskových agentur sdělil, že prezident už vyjádřil soustrast rodině zemřelého.

Primakov se narodil 29. října 1929 v Kyjevě. Po rozpadu Sovětského svazu stál nejprve v čele rozvědky. V letech 1996-1998 pak vykonával funkci ministra zahraničí, než ho Jelcin v září 1998 jmenoval premiérem. V čele vlády Primakov zůstal jen do května následujícího roku. Původně patřil mezi hlavní kandidáty na nástupnictví po Jelcinovi, než se do čela státu dostal Putin.

Primakov měl velké zkušenosti, pokud jde o problematiku Blízkého východu, kde také kdysi působil jako zpravodaj hlavního sovětského deníku Pravda, který byl tiskovým orgánem vládnoucí komunistické strany. Toho také hodně využíval první a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov a později i Putin.

Agentura AP připomněla, že Primakov se jako premiér neúspěšně snažil zabránit náletům Severoatlantické aliance na Srbsko s cílem zastavit ozbrojený konflikt v Kosovu.

Politik měl velký politický vliv už v období Gorbačovovy politiky přestavby. V letech 1989 a 1990 byl dokonce předsedou jedné z komor sovětského parlamentu - Sovětu Svazu. O rok později se stal šéfem sovětské rozvědky a po rozpadu SSSR zůstal v čele této tajné služby i v Ruské federaci, a to až do roku 1996.