Zemřel otec diskontů a nejbohatší Němec Karl Albrecht

Řetězec Aldi

Řetězec Aldi Zdroj: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ve věku 94 let zemřel minulý týden ve středu spoluzakladatel přední německé sítě diskontních obchodů Aldi a nejbohatší Němec Karl Albrecht. Po dnešním pohřbu to oznámilo město Essen, kde Albrecht žil.

Karl se svým bratrem Theem převzali po druhé světové válce obchod jejich matky. Už v roce 1950 měli 13 poboček. V roce 1960 své impérium rozdělili na Aldi Nord, které řídil Theo, a Aldi Süd ovládané Karlem.

Bratři se dělili i o zahraniční expanzi. Aldi Nord řídila belgické, nizozemské, francouzské španělské a portugalské pobočky, Aldi Süd měla na starost filiálky v Rakousku, Švýcarsku, velké Británii a Irsku.

Theo Albrecht zemřel v roce 2010 ve věku 88 let. Aldi Nord po něm převzal jeho syn Berthold Albrecht, který ovšem zemřel jen dva roky poté. Firmu nyní veden jeho bratr Theo junior.

Nejbohatší Němec

V roce 1994 se Karl Albrecht vzdal každodenního řízení Aldi Süd a převzal místo předsedy dozorčí rady. Z něj odešel v roce 2002, a přestal tak mít kontrolu nad chodem firmy. Aldi Süd nyní neřídí nikdo z Albrechtovy rodiny.

V loňském roce dosahoval majetek Karla Albrechta podle žebříčku sestavovaného časopisem Manager Magazin 17,8 miliardy eur (asi 489 miliard korun) a byl nejvyšší v Německu. Na druhé příčce nejbohatších Němců se umístila rodina jeho zesnulého bratra Thea Albrechta.

Značka Aldi vznikla v roce 1962 a je považováno za pionýra konceptu diskontního supermarketu. Na začátku všeho byl jeden obchod, který nabízel úzký sortiment a jehož provoz byl extrémně levný. Myšlenka obchodu, kde si zákazníci berou zboží doslova z palet, byla revoluční a Theo a Karl Albrechtovi se s ní zapsali do historie podnikání. Dnes má řetězec v 17 zemích světa více než 9800 poboček, z toho 4300 v Německu.

Soukromí nade vše

Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung Albrecht zemřel po krátké nemoci obklopen svou rodinou ve vile v essenské čtvrti Bredeney. S tajnůstkářským a samotářským miliardářem se na pohřbu rozloučila jeho rodina, nejbližší přátelé a přední činitelé jeho firmy. Podle magazínu Forbes po sobě Karl Albrecht zanechal dvě děti. Byl fanouškem golfu, který hrával na svém soukromém hřišti v Öschberghofu.

Rodina Albrechtů své soukromí bedlivě střeží od roku 1971. Tehdy Thea Albrechta na 17 dní unesli a nakonec propustili za výkupné zhruba tří milionů dolarů.