Zemřel otec döner kebabu, nejoblíbenějšího německého fastfoodu

Döner kebab

Döner kebab Zdroj: Ralf Roletschek - Wikimedia Commons

V Berlíně zemřel turecký přistěhovalec Kadir Nurman, který je považován za autora nejpopulárnějšího rychlého jídla v Německu – döner kebabu. Bylo mu 80 let.

Nurman si v roce 1972 v Západním Berlíně otevřel stánek, kde prodával grilované maso se salátem uprostřed chlebové placky. Myslel si, že novinka zahrnující maso grilované na tradiční turecky způsob, která půjde jíst za chůze, bude uspěchaným obyvatelům Berlína vyhovovat – a trefil se.

Podle Asociace výrobců tureckého döneru v Evropě nabízí kebab v ulicích Berlína přes tisíc stánků či kamenných občerstvení. Po celém Německu jich pak je 16 tisíc. Díky prodejcům kebabu se rozvinuly i další obory. Čtyři pětiny vybavení pro grilování döner kebabu prodaného na evropském trhu pocházejí z Německa.

Nurman, který do Německa přišel v 60. letech, si svůj nápad nepatentoval a vynalezení döner kebabu si tak nárokují i další kuchaři. Například jiný turecký přistěhovalec Nevzat Salim tvrdí, že první döner prodal už v roce 1969 v Reutlingenu, v Berlíně žijící Mehmet Aygün jej podle svých slov zákazníkům nabízel rok před Nurmanem.

Asociace výrobců tureckého döneru v Evropě ale Nurmana v roce 2011 uznala jako toho jediného „pravého“ autora döneru. „Mnozí z těch, kteří tvrdí, že ho vynalezli, u mě pracovali,“ dodal k tomu Nurman před dvěma lety v rozhovoru pro deník Frankfurter Rundschau. Možná ho někdo dělal přede mnou, v nějakém zapadlém koutu, ale nikdo si toho nevšiml. Díky mně je döner známý,“ dodal.