Získá Řecko ústupky? Postoj Německa je zatím nejasný

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Atény by mohly od partnerů v eurozóně získat drobné ústupky v plnění podmínek dohody o záchranném úvěru, řekl v průběhu sčítání řeckých voleb Řecku německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Šlo by podle něj třeba o delší dobu ke snižování rozpočtového deficitu k určeným cílům. Zástupce mluvčího německé vlády Georg Streiter ale dnes jakékoli úlevy Řecku odmítnul.

„Podstatné změny v dohodách nejsou možné, dovedu si ale představit, že budeme znovu mluvit o harmonogramech,“ řekl Westerwelle v německé televizní stanici ARD. Podle něj by se řadoví Řekové „neměli stát oběťmi, zejména ne ti, kdo drastické škrty podporují“. Vstřícně se vůči Aténám vyjádřil i náměstek ministra financí Steffen Kampetere když řekl, že „Řecko by se nemělo přetěžovat“.

Westerwelle ale dodal, že nové projednání dohod o úsporách je vyloučené. „Ústup od reforem není možný. Řecko se musí držet toho, co bylo sjednáno. Pokud mu řekneme, že to, co jsme dohodli, už neplatí, pak budeme mít problém se všemi evropskými zeměmi, které své reformy důsledně a vytrvale uskutečňují,“ řekl Westerwelle.

Během dneška se ale ozvalo tiskové oddělení německé vlády, které Westerwelleho slova o možném posouvání termínů korigovalo. Německo podle zástupce mluvčího německé vlády nehodlá Řecku poskytnout dodatečný čas k plnění rozpočtových a reformních cílů, k nimž se Atény zavázaly v rámci letošní dohody o druhém záchranném úvěru.

„Nyní je rozhodující, aby trojka (zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu) byla přesvědčena, že Řecko se drží dohody a plně uskutečňuje sjednané reformy. Není doba na to, abychom dávali Řecku jakékoli úlevy,“ řekl Streiter. „Stojíme za tím, co se dohodlo,“ dodal na otázku, zda existuje nějaká možnost, aby Řecko dostalo více času na plnění reformních úkolů.

Už dopoledne nejmenovaný činitel spolkové vlády agentuře Reuters řekl, že podmínky sjednané dohody jsou nezvratné a znovu o nich vyjednávat nelze. „Zapomeňte na to. To by nás dovedlo mnohem blíže ke třetímu programu pro Řecko,“ řekl.

Řecko má podle letošní dohody s EU a Mezinárodním měnovým fondem o druhém záchranném balíku v sumě 130 miliard eur snížit rozpočtový deficit do roku 2014 pod tři procenta ročního výkonu ekonomiky. Lídr strany Nová demokracie, která v nedělních volbách zvítězila a bude sestavovat vládu, vyzval minulý týden k odložení tohoto cíle o dva roky. Odklad cíle snižování deficitu o rok dostalo letos se souhlasem Německa Španělsko, s ohledem na pád země do ekonomické recese.