Změny klimatu představují bezpečnostní hrozbu, varují američtí experti

Slavná americká základna Pearl Harbor

Slavná americká základna Pearl Harbor Zdroj: Namornictvo USA

Lodě amerického námořnictva
Lodě amerického námořnictva
Lodě amerického námořnictva
Lodě amerického námořnictva
Pentagon - americké ministerstvo obrany
6
Fotogalerie
Důsledky klimatických změn ohrožují operace americké armády a zvyšují riziko mezinárodních konfliktů. Upozorňuje na to skupina 25 bezpečnostních expertů, kteří žádají vládu USA, aby situaci začala řešit.

„Neexistují žádná snadná řešení, ale jedno je jisté: současné postupování klimatických změn představuje strategicky významné riziko pro národní bezpečnost USA, a nečinnost nepřipadá v úvahu,“ uvádí prohlášení vydané think-tankem Center for Climate and Security.

Pod text se podepsalo 25 bývalých i současných vojenských a bezpečnostních odborníků včetně generála ve výslužbě Anthonyho Zinniho, bývalého velitele amerického námořnictva v Pacifiku Samuela Lockleara, Geoffreyho Kempa, bývalého bezpečnostního poradce prezidenta Ronalda Reagana či bezpečnostního experta administrativy prezidenta George W. Bushe, Dova Zakheima.

Americká armáda provozuje po celém světě 1774 námořních základen a dalších zařízení umístěných přímo na pobřeží. Všechny může ohrozit růst hladiny moří. Národní úřad pro oceán a atmosféru už dříve varoval, že v roce 2050 bude většina pobřeží USA nejméně po třicet dní v roce zasažena povodněmi.

Moře přitom již nyní omezuje provoz jedné z největších amerických vojenských základen. Bývalý velitel leteckých operací na základně v Langley Ronald Keys řekl deníku The Guardian, že zatímco v 80. letech se během bouří nemusel obvykle nijak zvláště omezovat provoz základny, v posledních letech rozbouřené moře pravidelně zaplavuje části zařízení.

Prohlášení doporučuje příštímu americkému prezidentovi, aby na vládní úrovni vytvořil post úředníka, který se bude zabývat změnami klimatu a bezpečností.

Vznik podobného úřadu je ale velmi nejistý. Klimatické změny jsou totiž během současné prezidentské předvolební kampaně jen okrajovým tématem, hlavní roli hrají ekonomika a zahraniční politika.

Prezidentský kandidát republikánů Donald Trump navíc dříve prohlásil, že globální oteplování je koncept vytvořený Číňany, který má poškodit americké podniky. Při jiné příležitosti pak klimatické změny označil za „hoax“.