Zpráva o odhalení útočníků na Skripala je divoká spekulace, řekl náměstek britského ministra

Lavička, na které byli nalezeni Sergej Skripal a jeho dcera.

Lavička, na které byli nalezeni Sergej Skripal a jeho dcera. Zdroj: Profimedia.cz

Ben Wallace, náměstek britského ministra vnitra
2
Fotogalerie

Britská policie identifikovala osoby odpovědné za útok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru jedem novičok. Oznámila to ve čtvrtek britská média, která se odvolávají na informace od vyšetřovatelů. Podle britské agentury Press Association (PA) jsou si jisti, že pachateli jsou Rusové. Žádná jména média neuvádějí. Náměstek britského ministra vnitra nicméně zprávu agentury PA odmítl a označil ji za "divokou spekulaci".

Vyšetřovatelé podle PA identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království. "Jsou si jisti, že jsou to Rusové," napsala agentura.

Podle americké televize CNN, která se rovněž odvolává na svůj zdroj z vyšetřování, jsou podezřelými dva Rusové, kteří do té doby nebyli britským úřadům známí jako agenti. Británii údajně opustili krátce po březnovém útoku na Skripalovy, a to pod falešnou identitou.

"Myslím, že tento článek patří do složky 'špatně informované a divoké spekulace'," komentoval zprávu PA náměstek britského ministra vnitra Ben Wallace, který má ve vládě na starosti bezpečnost. Ruský velvyslanec v Londýně Alexandr Jakovenko odmítl na zprávu PA reagovat. "Koneckonců pracujeme s oficiálními daty, ne se zprávami z tisku," řekl s tím, že se pokusí sejít s britským ministrem zahraničí, aby se dozvěděl více.

Nervově paralytickou látkou typu novičok, která se v 70. a 80. letech vyráběla v bývalém Sovětském svazu, byli Skripalovi otráveni před čtyřmi měsíci v jihoanglickém Salisbury. Moskva odpovědnost odmítla a incident vyvolal diplomatickou roztržku. Začátkem července se do kontaktu s jedem dostali nedaleko Salisbury Britové Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. Žena před deseti dny zemřela, její partner je stále v nemocnici a podle posledních zpráv z tohoto týdne je jeho stav vážný, ale stabilní.

Podle agentury PA byla Sturgessová vystavena přinejmenším desetkrát vyšší dávce novičoku než Skripalovi. Vyšetřovatelé se podle agentury domnívají, že si nervově paralytickou látku, která byla v lahvičce od parfému, nastříkala přímo na kůži. Flakon zřejmě Sturgessová s Rowleym našli odhozený někde v centru Salisbury.

Vzorky novičoku z lahvičky mezitím odebrali odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Nyní provedou jejich analýzu ve dvou nezávislých laboratořích. Zjistit chtějí hlavně to, zda Skripalovy i dvojici Britů otrávila stejná látka.

Informace o odpovědnosti ruských agentů za pokus o otravu Skripalových se objevovaly už dříve, žádná jména ale dosud nepadla. Spekulovalo se o tom, že Rusové přiletěli do Británie krátce před útokem a bezprostředně po něm zemi opustili. Šlo údajně o dvě osoby.

Informace PA, která se opírá o vyjádření zdrojů bezprostředně spojených s pátráním, větší podrobnosti neobsahuje. Uvádí se v ní, že podle vyšetřovatelů útok podniklo "několik Rusů".

Rusko podíl na útoku energicky popírá. Prezident Vladimir Putin po pondělním summitu se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem v Helsinkách novinářům řekl, že britská obvinění jsou nepodložená. "Nikdo nepředložil žádné důkazy. Je to stejné, jako obvinění, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb," řekl Putin v rozhovoru pro americkou televizi.