Zřícení dálničního tunelu u Tokia si vyžádalo devět obětí

Zřícený tunel v Japonsku

Zřícený tunel v Japonsku Zdroj: ctk

Neštěstí, při němž se v neděli nedaleko Tokia zřítil na projíždějící automobily strop tunelu, si vyžádalo nejméně devět obětí na životech. Sdělila to dnes japonská tisková agentura Kjódó po odkrytí dalších trosek automobilů uvězněných pod betonovými kvádry.

Záchranáři podle úřadů citovaných agenturou AFP našli nejprve pět ohořelých těl v minibusu. Šestou obětí byl podle japonských médií řidič kamionu. Zatím posledními nalezenými oběťmi jsou dvě ženy a jeden muž v osobním automobilu. Dvě ženy byly při neštěstí zraněny a převezeny do nemocnice.

Stometrová sekce stropu tunelu Sasago spadla ráno v osm hodin místního času (o sobotní půlnoci SEČ) na projíždějící automobily. Některé z nich začaly hořet, podle původních zpráv bylo uvnitř tunelu asi 25 vozů.

Tunel o délce necelých pět kilometrů se nachází v prefektuře Jamanaši a od Tokia je vzdálen asi 80 kilometrů. Spojuje metropoli s Nagojou a jde o velmi vytíženou silniční trasu mezi východem a západem Japonska.

Provozovatel trasy příčinu zřícení tunelu zatím nezná. Japonsko je místem častých zemětřesení, v oblasti ale o víkendu žádné otřesy půdy hlášeny nebyly.

Nedělní událost byla nejhorším neštěstím tohoto druhu v Japonsku od roku 1996, kdy se zřítil tunel, padající trosky rozdrtily automobily a jeden autobusa a zahynulo 20 lidí. Japonsko má rozsáhlou a dobře udržovaná dálniční síť, která vede hornatým terénem a zahrnuje tisíce tunelů. Dálnicemi denně projíždějí miliony automobilů.