Zrušte euro pětistovky a pomůžete ekonomice, radí Američané

Bankovky v hodnotě 500 euro

Bankovky v hodnotě 500 euro Zdroj: CC BY 2.0: Maik Meid

Španělé jim přezdívají „Bin Ládinové“. Každý totiž ví, že bankovky v hodnotě 500 eur existují, ale nikdo je nikdy neviděl. Analytik Bank of America Merrill Lynch nyní navrhuje, aby je Evropská centrální banka stáhla z oběhu. To by oslabilo euro a nastartovalo ekonomický růst.

„Od začátku krize eurozóny zaznamenáváme pokles poptávky po této bankovce, což značí propad poptávky po euru jako po úložišti majetku,“ uvedl Athanasios Vamvakidis, analytik Bank of America. Nejhodnotnější evropská bankovka má vůbec nejvyšší hodnotu mezi bankovkami deseti nejdůležitějších měn světa.

Kromě oslabení společné evropské měny, které by zvýšilo globální konkurenceschopnost eurozóny, by zrušení pětiseturových bankovek znamenalo významný krok v boji proti praní špinavých peněz, argumentuje Vamvakidis. Tyto bankovky, které analytik označuje za „matracové peníze“, totiž prý zřídkakdy spatří denní světlo a slouží jako alternativní úložiště peněz, které je skrývá mimo jiné i před zrakem úřadů.

Tohoto problému si je vědoma i ECB, podle jejíž studie je jen třetina bankovek o hodnotě 500 eur využívána k běžnému placení. Tento odhad ale může být ještě příliš konzervativní. Britská Agentura pro vážné organizované zločiny tvrdí, že 90 procent pětiseteurových bankovek v Británii je v rukou organizovaného zločinu.

Podle Vamvakidise žene neúměrně vysoká poptávka podsvětí po nejvyšších evropských bankovkách vzhůru zájem o celou měnu. Zrušení těchto bankovek by poptávku oslabilo, což by pomohlo vývozcům v celé eurozóně. Evropské podsvětí by navíc dostalo těžkou ránu, protože shromážděné majetky mafie by se rázem proměnily v bezcenné kusy papíru.

Vamvakidis také navrhuje způsob stažení bankovek. Centrální banka by měla vyhlásit datum, do nějž by pětiseteurové bankovky mohly být v bankách vyměněny za peníze s nižší hodnotou. Měnit ale budou smět jen ti, kteří prokážou původ svých peněz. Zločinci prodělají a ECB bude moci zabavené peníze využít, myslí si analytik.

Podle Bank of America nyní hodnota pětiseteurových bankovek v oběhu dosahuje hodnoty 290 miliard eur. „Nezpozorovali jsme žádné náznaky, že by se ECB chystala k něčemu podobnému, ale myslíme si, že by tak zabila dvě mouchy jednou ranou,“ uzavřel Vamvakidis.

Bernd Lucke se rozhodl zničit euro, aby zachránil Evropskou unii