Zrušte veškeré dotace, vyzývá Musk. Omikron už trhy neděsí

Elon Musk se nově stal druhým nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek v roce 2020 vzrostl o více než sto miliard dolarů, tedy 2,2 bilionu korun.

Elon Musk se nově stal druhým nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek v roce 2020 vzrostl o více než sto miliard dolarů, tedy 2,2 bilionu korun. Zdroj: e15.cz

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Zrušte veškeré dotace 

Elon Musk na konferenci pořádané listem Wall Street Journal prohlásil, že by měly být zrušeny veškeré formy státní podpory směrem k soukromým společnostem. „Utrácíme příliš mnoho peněz. Deficit federálního rozpočtu je šílený,“ uvedl Musk. Společnosti SpaceX nebo Tesla, které Musk založil a řídí, jsou v posledních letech příjemci státní podpory. 

Musk také kritizoval infrastrukturní balíček, který by měl dle plánů prezidenta Bidena pomoci americké ekonomice. Konkrétně Muskovi mimo jiné vadí státní podpora pro výstavbu dobíjecích stanic pro elektromobily. „Potřebujeme podporovat benzinové stanice? Nikoliv. Takže tomu tak není ani v tomto případě,“ řekl Musk. 

Diplomatický bojkot

Diplomatičtí zástupci Spojených států se nebudou účastnit zimních olympijských her v Číně, které se konají příští rok. Americká administrativa prezidenta Joa Bidena tak rozhodla ve spojitosti s porušováním lidských práv, kterého se podle Američanů Čína dopouští. Opatření se ovšem nedotkne sportovců, kteří se sportovní události zúčastní bez omezení. 

Rozhodnutí má směrem ke komunistické Číně vyslat jasný vzkaz, uvádí americká administrativa. Čína už oznámila, že přistoupí k odvetným opatřením. Rozhodnutí Spojených států přivítali ujgurští uprchlíci. Právě jejich spoluobčané jsou podle Spojených států oběťmi čínského útlaku. 

Z trhů a burz

Americké akcie posílily 

Americké akcie v pondělí výrazně posílily díky zmírnění obav ohledně nové koronavirové varianty omikron. Na růstu akciového trhu se velkou měrou podílely například energetické a průmyslové podniky. Akcie výrobců vakcín Moderna, Pfizer a BioNTech však výrazně oslabily.

Dow Jonesův index si připsal 1,87 procenta a uzavřel obchodování na 35 227,03 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,17 procenta na 4591,67 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,93 procenta na 15 225,15 bodu.

Obavy oslabují Nvidii

Nárůst zaznamenaly například ceny akcií banky Goldman Sachs, energetické společnosti Chevron, výrobce letadel Boeing či aerolinky American Airlines. Rostly také technologické tituly, které v minulých dnech zaznamenaly strmý pokles. Například akcie Airbnb rostly o osm procent, čínského obra Alibaba o deset procent a Twitteru o šest procent.  

Akcie výrobce čipů Nvidia však oslabily o více než dvě procenta, dolů je nadále tlačí pochybnosti regulátorů ohledně jeho plánu na převzetí britské čipové společnosti Arm, napsala agentura Reuters.

Tweet dne 

Ač se nám to může zdát nemožné, na internetu se stále nepohybují ani zdaleka všichni. Na celém světě je to jen lehce přes polovinu z celkové populace. 

Stane se dnes

  • Polská vláda by podle pondělního sdělení premiéra Mateusze Morawieckého mohla ohlásit zpřísnění protikoronavirových opatření.
  • Litevský parlament hlasuje o vyhlášení nouzového stavu na hranicích s Polskem a prodloužení stávajícího nouzového stavu na hranicích s Běloruskem. Opatření má zabránit pašování migrantů, kteří se dostávají do Litvy ze sousedního Běloruska.
  • Americký prezident Joe Biden bude přes videohovor jednat s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Mluvit zřejmě budou hlavně o Ukrajině.
  • Aukční síň Sotheby’s bude dražit první poštovní známku světa. Takzvaná černá jednopennyovka (Penny Black) z roku 1840 by se mohla prodat za čtyři až šest milionů liber (120 až 180 milionů korun).