Zrušte volby, vyzývá Venezuelu čtrnáct států. Jsou prý nelegitimní a nedůvěryhodné

Předvolební kampaň ve Venezuele

Předvolební kampaň ve Venezuele Zdroj: Reuters

Předvolební kampaň ve Venezuele
2
Fotogalerie

Skupina dvanácti států Severní a Jižní Ameriky sdružených v takzvané limské skupině společně se Španělskem a USA vyzvala Venezuelu, aby zrušila prezidentské volby. Hlasování, které se má konat v neděli, označily státy za "nelegitimní a nevěrohodné", informovala dnes agentura AP. Venezuelský prezident Nicolás Maduro chce ve volbách obhájit svůj mandát, hlavní opoziční strany ale hlasování bojkotují a označují jej za frašku.

"Země odsuzují autoritářský režim, který si neváží demokratických institucí, právního státu, ani lidských práv a který vyhlásil nelegitimní a nevěrohodné volby," uvedla v prohlášení koordinovaném se Španělskem a USA limská skupina, jejímiž členy jsou jihoamerické státy včetně Brazílie, Argentiny, Chile či Kolumbie, ale také Mexiko či Kanada.

"Je to poslední výzva venezuelské vládě, aby zrušila volby," stojí dále v textu zveřejněném po setkání ministrů zahraničí v Mexiku. V případě, že k hlasování nakonec dojde, budou signatářské země zvažovat "diplomatické, hospodářské, finanční a humanitární" kroky proti Madurovu režimu. Podrobnosti o tom, jakou podobu by měly mít, ale státy nesdělily.

Maduro se chce v neděli nechat opět zvolit venezuelským prezidentem, jeho vítězství je podle pozorovatelů téměř jisté. Řada států je přesvědčena, že hlasování nebude svobodné a spravedlivé. Desítky opozičních politiků jsou ve vazbě, byly z účasti ve volbách vyloučeny či uprchly do zahraničí.

Venezuelský režim dlouhodobě pronásleduje své politické odpůrce a klade opozici administrativní překážky pro účast ve volbách. Už několik předchozích voleb provázely nepravosti. Hlavní opoziční koalice, Stůl demokratické jednoty (MUD), nedělní hlasování bojkotuje.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků a desetitisícům dětí podle humanitární organizace Cáritas letos hrozí smrt kvůli podvýživě. Značný podíl na ekonomické situaci má politika současné socialistické vlády.