Ztroskotaná Costa Concordia bude pravděpodobně odepsána

havárie lodi Costa Concordia

havárie lodi Costa Concordia Zdroj: profimedia.cz

havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
12
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Výletní loď Costa Concordia pravděpodobně čeká likvidace. Pojišťovny totiž její nehodu pravděpodobně označí za „úplnou ztrátu“. Prohlásil to podle agentury Bloomberg šéf firmy Costa Crociere Pier Luigi Foschi.

Akcie americké společnosti Carnival, která vlastní Costa Crociere, od nehody ztratily pětinu své hodnoty. Firma ujistila, že má dostatek financí na to, aby zaplatila spoluúčast na pojistném ztracené lodi a pokryla náklady společné s odškodněním cestujících a případnými soudními spory. Celkem by jí to mělo stát 175 milionů dolarů. Větší starosti firmě dělá poškození její image, dodal Foschi.

Costa Concordia najela na skálu u ostrova Giglio 13. ledna. Na její palubě se nacházelo 4200 cestujících. Ve vraku bylo dosud nalezeno 17 lidí. Dalších 15 osob se pohřešuje, neočekává se ale, že by mohli ve v lodi přežít. Záchranáři včera ukončili pátráni po obětech v potopené části lodi.

Záchranné práce se nyní soustředí na odčerpání 2400 nafty za trupu lodi. To ale zatím nezačalo kvůli špatnému počasí. Podle admirála italské pobřežní stráže potrvá přečerpání paliva nejméně čtyři týdny. Demontáž vraku pak zabere až deset měsíců, Foschi nevyloučil, že její části skončí ve šrotu. Případná záchrana lodi by vyžadovala užití nafukovacích vaků, které by plavidlo napřímily. To je podle majitele lodi „extrémně obtížné“.