Petr Horký: Gentleman

Zpěvák Psy na tiskové konferenci. (Foto: Profimedia)

Zpěvák Psy na tiskové konferenci. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Král YouTube, hvězda K-popu a autor globálního hitu Gangnam Style. Samozřejmě není řeč o nikom jiném než o korejském rapperovi Park Jaesangovi. Muž s komickými pohyby, který vystupuje pod přezdívkou PSY, vydal nový singl Gentleman. Od soboty do úterý, tedy za čtyři dni, ho na YouTube vidělo 94 milionů lidí. Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, nejspíš už o pár milionů víc.

Vydání hitu poslalo nahoru akcie všech firem, které by mohly mít s jeho vysíláním cokoli společného. Osobně si myslím, že je PSY bublina.

Neznám nikoho, komu se ta hudba líbí, v souvislosti s jeho tvorbou čtu spíše komentáře typu „svět spěje do záhuby“. Řekl bych, že velká část těch zhlédnutí na YouTube bude od lidí, kteří si na tancujícího Gentlemana tak jako já kliknou ze zvědavosti. Uvidíme. Přesvědčit se budeme moci už brzy, PSY totiž prý v květnu dorazí do Evropy na turné.

Britský aukční dům Christie’s chystá první dražbu v Číně. Proběhne v Šanghaji ve druhé polovině roku, oznámila agentura Bloomberg. Majetkově vstoupil na trh se starožitnostmi také konkurenční Sotheby’s. Proč až teď? Čínské aukce vloni vynesly 7,7 miliardy dolarů, což je po Spojených státech nejvíce. Odpověď je jednoduchá – obchod s uměním je v Číně stále silně regulované odvětví. Zahraniční aukční domy nesmějí dražit předměty starší než z roku 1911 nebo předměty „důležité pro historii Číny“. A to je problém. Na čínský porcelán, starožitnosti a tradiční čínskou malbu připadá 75 procent hodnoty všech předmětů prodaných na aukcích na pevninské Číně.