Jak na hypotéku bez vlastních peněz? Možností je i zastavit nemovitost rodičů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: jan vavra

Equa bank našla další způsob, jak “obejít” požadavek ČNB na výši majetku klientů pro získání úvěru na bydlení.

O pořízení nového bydlení uvažuje podle průzkumu Equa bank více než polovina mladých Čechů ve věku 20 až 35 let. Tři čtvrtiny lidí v uvedeném věku vlastní bydlení vůbec nemají, a tak necelá polovina z nich chce bydlení financovat hypotékou. Jenže jejich dostupnost se kvůli restrikcím ČNB, rostoucím cenám nemovitostí i vyšším úrokovým sazbám snižuje.

“I přesto si Češi letos sjednají hypotéky až za 225 miliard korun,” odhadl Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank, což bude proti loňskému roku mírný pokles. Průměrná sazba hypoték by se mohla pohybovat mezi 2,4 až 2,75 procenta ročně.

Centrální banka ovšem požaduje, aby klienti žádající o hypotéku měli do začátku vlastní peníze. Někteří to stále dokáží vyřešit kombinací hypotéky a stavebního spoření, Equa nyní přichází s tím, že mladí klienti budou moci získat v podstatě stoprocentní hypotéku. Avšak za podmínky, že se zaručí třetí osoba, nejčastěji rodiče, a to vlastní nemovitostí.

Podle zjištění banky pak podobnou podmínku zvažuje desetina klientů. Navíc asi 64 procent z nich má rodiče s nemovitostí, na níž nevázne žádná zástava. “V případě, že nemovitost bude zdarma vyvázána z ručení po splacení určité částky, uvažovalo by o této nabídce 44 procent klientů,” tvrdí Hák.


Jak si pořídit vlastní bydlení? Odpovědi najdete v magazínu E15. Získat ho můžete zde >>>

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15