Protestujete proti Miloši Zemanovi? Tak nám ukažte občanku…

David Kopecký s plakátem "Hitler je gentleman".

David Kopecký s plakátem "Hitler je gentleman". Zdroj: Michal Berg

Zlínský protest proti údajným přešlapům Miloše Zemana
Miloše Zemana konfrontovali ve Zlíně demonstranti. Ocenil způsob jejich tichého protestu
Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Demonstrace proti Miloši Zemanoví 17.11.2014
32
Fotogalerie

Včera jsem se ve Zlíně účastnil tichého protestu proti dočasnému obyvateli Pražského hradu Ing. Miloši Zemanovi.

Jako velký fanda projektu Demagog.CZ jsem se bez rozmýšlení chopil transparentu Hitler je gentleman („Zaprodaný krteček“ byl již obsazen malou Amálkou), poukazujíc na marné hledání nikdy neexistujícího Peroutkova článku, který se nakonec našel v Rudém právu, ale bez Peroutky. Po drobné slovní potyčce s frustrovaným prekariátem a několika frustrovanými seniory, kdy jsem využil komparativní výhody 201 cm a drze se tyčil s cedulí nad dav, jsem byl osloven antikonfliktním týmem Policie ČR, abych ceduli sundal.

Na můj udivený dotaz, proč bych se neměl producírovat s citací „prezidenta“ republiky, mi bylo řečeno, že nápis pohoršuje část přítomných (asi tu část slušných Čechů, kteří nás po celou dobu našeho poklidného protestního shromáždění častovali vulgaritami a vyhrožovali fyzickou inzultací). Kontroval jsem, zda jsem z něčeho podezřelý, předvolán, či snad dokonce obviněn, načež mi bylo odpovězeno ze strany policie, že nikoliv, což zachytil mikrofon opodál stojícího redaktora České televize. Tvrdošíjně jsem tedy pokračoval v demonstraci nesouhlasu s nuznými rešeršistickými schopnostmi Jiřího Ovčáčka.

Po skončení celé parády jsem byl při odchodu zastaven mužem, který znal mé křestní jméno, já však jeho nikoliv, načež se mi legitimoval jako příslušník kriminální služby PČR a vyzval mě k perlustraci. Zezadu mě mezitím obstoupili další tři „náhodní kolemjdoucí“ (čtěte tajní). Znalý svých práv jsem se dotázal na důvod nutnosti předložení indentifikátoru totožnosti, načež mi bylo sděleno, že podle jeho informací od nadřízených jsem se drže transparent mohl dopustit správního deliktu.

Nutno říci, že pán byl velmi korektní a mám opsáno jeho číslo průkazu kdyby něco, nicméně to jako fakt? Ačkoliv by se nad tím dalo mávnout rukou, ve světle kauzy Mazura nebo aktivistů proti Zemanovi z Bochova, kteří za nápis „Zeman je gentleman“ byli předvoláni k podání vysvětlení, to chápu jako cílevědomou a bezprecedentní represi proti aktivní části občanské společnosti, která má ještě koule na to říct do světa, že bychom si my všichni zasloužili mnohem lepšího lídra.

Autor pracuje pro občanské sdružení Oživení a je členem Strany zelených. Po dohodě s právničkou podává správní žalobu proti nezákonnému zásahu PČR. Pokud byste se chtěli složit na dvoutisícikorunový správní poplatek, ozvěte se na kopeckydav@gmail.com