Na trhu s energiemi skončil zatím třetí největší dodavatel. Zákazníky předal partnerům

Energetická krize má další byznysovou oběť. Zhruba 7,8 tisíce odběrných míst má od začátku dubna nového dodavatele. Společnost ZFP Energy se v tichosti sloučila se svým obchodním partnerem, společností Gazela, a tím ji předala své zákazníky včetně jejich smluv.

Energetická krize má další byznysovou oběť. Zhruba 7,8 tisíce odběrných míst má od začátku dubna nového dodavatele. Společnost ZFP Energy se v tichosti sloučila se svým obchodním partnerem, společností Gazela, a tím ji předala své zákazníky včetně jejich smluv. Zdroj: Depositphotos

Stejně jako řada dalších alternativních dodavatelů ZFP Energy dlouhou dobu těžila z nízkých cen na burze, když ale ceny zamířily opačným směrem, začala situace nahrávat spíše větším, kapitálově zajištěnějším a konzervativnějším hráčům. 
Firmy se podle oficiálních vyjádření sloučily za účelem zajištění stability.
3
Fotogalerie

Energetická krize přinesla další byznysovou oběť a přibližně 7,8 tisíce odběrných míst má od začátku dubna nového dodavatele. Společnost ZFP Energy se v tichosti sloučila se svým obchodním partnerem, společností Gazela, a tím jí předala své zákazníky včetně jejich smluv. Informaci ZFP Energy publikovala na svých stránkách.

Firmu ZFP Energy z padesáti procent vlastnila ZFP Group, jejíž hlavní činností je finanční poradenství. Druhou půlku držel dodavatel Gazela, a to hned od jejího vzniku v roce 2018.

Stejně jako řada dalších alternativních dodavatelů ZFP Energy dlouhou dobu těžila z nízkých cen na burze, když ale ceny zamířily opačným směrem, začala situace nahrávat spíše větším, kapitálově zajištěnějším a konzervativnějším hráčům. 

Energie stále zdražují. Jaké jsou příčiny:

Video placeholde
Proč stále zdražují energie • Videohub

Firmy se podle oficiálních vyjádření sloučily za účelem zajištění stability. „Prioritou pro nás bylo, aby zákazníci plynule přešli k jinému dodavateli a nespadli do režimu dodavatele poslední instance,“ říká manažer ZFP Group Jakub Indra. Zda došlo k prodeji, nebo jen předání zákaznického kmene, nechtěl komentovat.

Spolupráce s Gazelou podle něj fungovala dobře už v minulosti. Umožnila, aby ZFP Energy mohla dodávat energie nepřetržitě i přes obtížnou situaci na trhu, již řada dodavatelů nezvládla.

„Celá tato situace nás dovedla k rozhodnutí, že se ZFP Energy sloučí se společností Gazela Energy a díky tomuto kroku se tak stane silnějším a stabilnějším dodavatelem,“ píše ZFP Energy na svých stránkách.

Přenesení zákaznického kmene na jinou a vlastnicky spřízněnou společnost je podle analytiků mnohem lepší varianta, než kdyby klienti spadli do režimu dodavatele poslední instance. „Z hlediska spotřebitelů nejde o klasický bankrot. Gazela se bude muset nadále držet platných smluv, což je pro zákazníky určitě dobře. Veškeré důsledky a motivy tohoto spojení však samozřejmě neznáme,“ říká k fúzi analytik společnost ENA Jiří Gavor.

Gazela po transakci podle operátora trhu OTE zdvojnásobila svůj zákaznický kmen na více než šestnáct tisíc odběrných míst. Měsíc po převzetí nových zákazníků energie zdražila, a to všem novým i starým zákazníkům.

Na trhu už od poloviny října ukončilo činnost minimálně devatenáct firem s téměř milionem zákazníků. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, dodávala energii přibližně 900 tisícům odběrných míst. Druhým největším padlým dodavatelem byla společnost Kolibřík energie, jež měla 28 tisíc klientů. Zbylí dodavatelé, kteří ukončili svou činnost, už byli podstatně menší. Další v pořadí, Český Energetický Dodavatel, měl přibližně sedm tisíc odběratelů. Zákazníci všech těchto tří dodavatelů skončili v režimu dodavatele poslední instance. Naopak společnosti Blue-Gas a Corasta zvolily stejně jako ZFP přenesení zákazníků na jiného dodavatele.

Ceny plynu i elektřiny se na energetických burzách od loňského podzimu drží vysoko. V meziročním srovnání jsou násobně dražší. Analytici se proto domnívají, že dodavatelů s finančními problémy bude přibývat.