Top 10 akcií, kterým věří drobní investoři z Česka: vede Apple a Tesla

Akcie firmy Apple vedou žebříček nejoblíbenějších titulů

Akcie firmy Apple vedou žebříček nejoblíbenějších titulů Zdroj: Reuters

Akcie firmy Apple vedou žebříček nejoblíbenějších titulů
2
Fotogalerie

Akcie velkých a zavedených technologických firem mají v neklidných dobách největší zastoupení v portfoliích českých i globálních investorů. Vyplývá to z nejnovějších údajů o burzovních obchodech klientů brokerské platformy eToro. 

Podle dat obchodníka s cennými papíry se vedle toho těšily ve třetím čtvrtletí zvýšenému zájmu cenné papíry těžařů ropy a zemního plynu a rovněž amerického maloobchodního řetězce Bed Bath & Beyond.

Nejoblíbenější jsou u českých drobných investorů akcie společnosti Apple, výrobce chytrých telefonů iPhone. Následují automobilka Tesla, firma Meta Platforms, jejíž součástí jsou sociální sítě Facebook a Instagram, e-commerce obr Amazon a softwarová firma Microsoft.

Ve druhé polovině top desítky se umístil výrobce grafických procesorů Nvidia, skupina Alphabet, tedy vlastník internetového vyhledávače Google, čínská e-commerce společnost Alibaba, taktéž čínská automobilka Nio a čelo pelotonu uzavírá internetová televize Netflix.

Oproti předchozímu čtvrtletí se ve složení první desítky nic nezměnilo. Nejvýznamnější změnou tak bylo jen střídání v čele žebříčku, kde akcie společnosti Tesla, kterou řídí miliardář Elon Musk, vystřídala firma Apple.

„Zjevně převládá pocit, že tito technologičtí giganti se svými vysokými ziskovými maržemi a pevnými rozvahami zvládnou jakoukoli recesi. To je rozumný názor v situaci, kdy je inflace vysoká, ekonomický růst se zadrhává a trhy jsou stále neúprosnější,“ komentoval pořadí hlavní stratég platformy eToro Ben Laidler.

Z globálního pohledu se čeští retailoví investoři od zahraničních klientů společnosti eToro svými portfolii takřka neliší. Složení desítky nejčastěji držených akcií na eToro po celém světě je až na jeden titul totožné. Onou výjimkou jsou akcie platební společnosti PayPal. Naopak chybí cenné papíry streamingové platformy Netflix.

Podle dat brokera eToro však středem zájmu drobných investorů nejsou pouze technologické firmy či výrobci vozů na elektrický pohon. V minulém čtvrtletí značně vzrostla poptávka například po akciích amerického těžaře ropy a zemního plynu Occidental Petroleum. Důležitou roli v tom bezpochyby sehrála osoba investora Warrena Buffetta. Jeho konglomerát Berkshire Hathaway totiž letos postupně navyšuje svůj podíl a nyní už je s 27 procenty největším akcionářem.

V portfoliích klientů eToro se také zvýšilo zastoupení dalšího amerického těžaře, společnosti Chevron. I v ní je významným akcionářem Warren Buffett. V Evropě pak retailoví investoři nakupovali v předešlých třech měsících akcie francouzské energetické skupiny TotalEnergies.

Vůbec největší nárůst obliby však zaznamenaly akcie amerického maloobchodního prodejce produktů pro domácnost Bed Bath & Beyond. Počet vlastníků se během tří měsíců zvýšil o 182 procent. Investory přilákal prudký nárůst kurzu v průběhu srpna. Na druhou stranu však cenné papíry této firmy patří na platformě eToro mezi nejvíce shortované, což znamená, že řada klientů spekuluje na pokles kurzu.

Stejně jako akcie prodejce her GameStop či řetězce kin AMC se i Bed Bath & Beyond řadí mezi takzvané meme stock neboli akcie firem, které si na internetu a sociálních sítích získaly až kultovní oblibu.

Warren Edward Buffet

Video placeholde
• Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!