Sto padesát milionů v trapu a plonkové tržby. Výkazy Xixoio nasvítily pochmurný byznys firmy

„Věřitelé a držitelé tokenů by se pro jistotou měli připravit na minimální uspokojení pohledávek,“ zdůrazňuje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Věřitelé a držitelé tokenů by se pro jistotou měli připravit na minimální uspokojení pohledávek,“ zdůrazňuje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Zdroj: Facebook XIXOIO

Richard Watzke v pozadí Xixoio
Richard Watzke na YouTube vysvětloval principy fungování Xixoio. Kryptokomunitu tím moc nepřesvědčil.
3
Fotogalerie

Bezmála stopadesátimilionová ztráta za rok 2021. Takové je základní poselství vůbec první účetní závěrky společnosti Xixoio publikované v tuzemské sbírce listin. Jak uvádí v prosinci založený dokument, společnost podnikatele Richarda Watzkeho tak v předloňském roce prodělala takřka osmkrát více než v roce 2020. Projekt Xixoio, vlastněný Watzkem prostřednictvím taktéž ztrátové britské matky, rozvířil loni na podzim tuzemské byznysové vody policejní razií v pražském sídle firmy. 

Ještě v roce 2020 Xixoio prodělalo „jen“ necelých devatenáct milionů korun, o rok později už 143 milionů. Za oba roky dohromady pak projekt podle publikovaných dokumentů dokázal utržit jen zhruba dva miliony korun. „Z účetních výkazů je patrné, že společnost měla obrovské náklady na služby ve výši 109 milionů korun. Patří k nim kupříkladu reklama v televizi,“ zdůrazňuje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Společnost své aktivity podle něho financovala prostřednictvím zvýšení takzvaných ostatních kapitálových fondů. „Společnost tedy negenerovala provozní tržby a zisk, ale jenom získávala externí kapitál, kterým pak financovala marketing a výplaty zaměstnanců,“ dodává Tomčiak s tím, že to je neudržitelný podnikatelský záměr. Veškeré náklady firmy se podle ekonomů při neexistenci tržeb promítaly přímo do ztráty. 

„Bilance společnosti zároveň působí dojmem, že je uměle přifouknutá interními účetními operacemi,“ komentuje publikovaný dokument ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička. 

Xixoio na otázky deníku E15 nereagovalo. Firma měla podle dokumentů v závěru roku 2021 kladný vlastní kapitál, ale podle Kymličky je to primárně dáno obtížně identifikovatelnými transakcemi. „Záporný vlastní kapitál v důsledku této ztráty společnost nevykazuje jen díky vysoké hodnotě takzvaných ostatních kapitálových fondů, kterým však na straně aktiv odpovídají z velké části krátkodobé pohledávky vůči propojeným osobám,“ dodává Kymlička.

Právě pohledávky českého Xixoio vůči ovládajícím osobám tvořily s takřka stomilionovou účetní hodnotou největší část majetku firmy. Na účtech měla v závěru roku 2021 necelý milion korun. „Věřitelé a držitelé tokenů by se pro jistotu měli připravit na minimální uspokojení pohledávek,“ zdůrazňuje Tomčiak.

Jediný, byť částečný vhled do struktury majetku firmy nabízí příloha k dani z příjmů právnických osob za rok 2021 mateřské společnosti Xixoio registrované ve Velké Británii. Ta pouze zastřešuje český byznys firmy, i tak za předloňský rok prodělala 1,2 milionu korun, přičemž ji ke konci roku 2021 tížila kumulovaná ztráta z minulých let převyšující 82 milionů korun.

„Dlouhodobý finanční majetek tvoří zejména investiční zlato a stříbro a digitální měny,“ uvádí příloha k dani z příjmu. Položka dlouhodobého finančního majetku byla v závěrce oceněna částkou na prahu padesáti milionů korun a tvořila nejvýznamnější část aktiv firmy. 

Právě za chybějící finanční výkazy britské matky Xixoio firmě v závěru loňského roku pohrozil sankcemi tamní obchodní registr. Výkazy za mateřskou firmu přitom nejsou dostupné ani na počátku letošního ledna a firma je publikovala jen v českém rejstříku. Nepublikovaná účetní závěrka představuje podle britského práva nemalý problém.

„Rejstříkový úřad v případě nepodání výkazu a závěrky v zákonné lhůtě uděluje  společnostem vysoké pokuty, a pokud nejsou dokumenty podány ani po upomínce, je společnost zrušena z moci úřední a vymazána z obchodního rejstříku,“ uvádí Alice Cross z firmy Genius Alchemist specializované na zakládání firem v Británii.

Britské Xixoio podle posledních dostupných údajů z rejstříku mělo k polovině října přes 130 akcionářů, zhruba sedmdesátiprocentní podíl pak držel zakladatel firmy Richard Watzke. Malý podíl v řádu nízkých desetin procenta držel v projektu v polovině října i top manažer finanční skupiny PPF Aleš Minx. Ten už sice ukončil působení v orgánech českého Xixoio, akcionářem ovšem podle britského rejstříku zůstal přinejmenším do poloviny října. 

Obdobný podíl má ve firmě i člen vedení Xixoio Henry Ertner, který byl při listopadové razii ve firmě spolu s Watzkem zadržen policií a posléze propuštěn na svobodu. Marginální podíl v projektu drží i bývalá ministryně informatiky a investorka Dana Bérová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!