Jaroslav Bukovský: Domažlický fenomén aneb okresní města, kde byty zlátnou nejvíce

Co znamená fenomén Domažlic? Nikoli, není spojen jen se strakonickým dudákem

Co znamená fenomén Domažlic? Nikoli, není spojen jen se strakonickým dudákem Zdroj: Profimedia

Jiný kraj, jiný mrav. A to i ten cenový. Malý kvíz: Čím se liší Semily od Úval? Že jde o srovnávání jablek s hruškami? Ano i ne. Co znamená fenomén Domažlic? Nikoli, není spojen jen se strakonickým dudákem. A proč lidé tak prahnou po tom žít v Mostě? Ano, část přistěhovalců možná obdivuje spektakulární industriální dědictví těžební infrastruktury, ti zbylí mají ovšem jiné důvody. Pokud máte zatím pocit, že jde o jakési silvestrovské vydání textu spočívající v kompilaci českých realitních bizárů, není to tak. Všechna zmíněná města totiž zaujímají prekvapivě významné pozice na žebříčku meziročního růstu cen bytů, anebo patří vyloženě mezi nejdražší v republice. Jasně, část trhu má jasno, ceny přece padají. Jenže tahle města mají proti loňsku stále na kontě desítky procent zhodnocení. Takže kde v Česku nejrychleji narostly ceny bytů?

Ano, začneme rovnou Domažlicemi. Není bez zajímavosti, že tamní byty jsou dražší než třeba ty

českolipské a jen o chlup levnější než ostravské. V disciplíně růstu cen ovšem nechávají Domažlice za sebou celý zbytek země. Oproti loňskému prosinci jsou totiž ceny za metr čtvereční, jinak také 45 tisíc korun, o rovných 32 procent vyšší, jak ukazují statistiky portálu Valuo. Naroveň Domažlicím je přitom se stejným nárůstem Most, který je s cenovkou 27 tisíc korun za metr druhým nejlevnějším okresem v Česku. Ještě o pár stokorun méně dáte za místo pro sporák v Sokolově. 

Kdo získává bronz? Opět tandem měst, tentokrát Chomutov a Tachov, kde cena za metr vzrostla shodně o třicet procent. Obě města přitom cenově vyjdou levněji než v těchto disciplínách obligátně zmiňované Ústí nad Labem. Poslední růstový favorit, který získal bramborovou medaili, je Pelhřimov. S 28 procenty růstu je na tom velmi dobře, navíc byty tam stojí skoro stejně jako třeba v Karlových Varech, které jsou momentálně přece jenom trochu za zenitem. 

A konečně vám dlužím zmiňované Semily, které jsou pomyslnou třešinkou na dnešním svátečním realitním dortu. Metr bytu v Semilech totiž vyjde na sto tisíc korun. To městu stačí na republikovou městskou dvojku hned po Praze. Že Praha-západ? Praha-východ? Ne ne, první zmiňovaný okres je v Česku trojkou, druhý je po okrese Brno-město až pátý. Nicméně Semily mají slabinu: Ceny tam narostly jen o sedm procent, tedy nejméně v Česku. Ostatně z vysokých základů se roste pomalu.