Ojeté elektromobily Tesly výrazně zlevňují v Americe i v Česku. Přeprodej se už nevyplácí

Ojeté elektromobily Tesly výrazně zlevňují v Americe i v Česku

Ojeté elektromobily Tesly výrazně zlevňují v Americe i v Česku Zdroj: Profimedia

Nejen akcie Tesly, ale i ceny jejích ojetých elektromobilů na americkém trhu významně klesly. Tesly „z druhé ruky“ zlevnily mnohonásobně rychleji než vozy ostatních značek, zároveň mizely od obchodníků pomaleji. Pokles cen ojetých tesel je znát i v Česku nebo v Polsku. Dříve si přitom tyto vozy nejenže uchovávaly hodnotu, ale kupci je v řadě případů prodávali dokonce za vyšší ceny, než za které je pořizovali. S tím je konec, což negativně ovlivňuje poptávku po nových modelech. Typicky velmi vysoké marže automobilky Elona Muska se tak dostávají do ohrožení.

Zatímco ještě v červenci se prodávaly ojeté tesly na americkém trhu v průměru za více než 67 tisíc dolarů (při tehdejším kurzu to bylo přes 1,6 milionu korun), v listopadu stačilo zájemcům vydat o sedmnáct procent méně – tedy necelých 56 tisíc dolarů. Trh s ojetinami jako celek ve Spojených státech přitom za stejné období zlevnil v průměru „jen“ o čtyři procenta, vyplývá z dat analytické společnosti Edmunds, na která upozornila agentura Reuters.

Ta připomíná velký obrat, který se udál na straně poptávky po teslách. V důsledku propuknutí války na Ukrajině začátkem loňského roku vzrostly ceny benzinu a nafty, což řadu spotřebitelů přimělo ke koupi elektromobilů. Tesla tak mohla zdražovat rychleji než konkurence. Mimo jiné i díky tomu řada kupců postupný růst cen využila a nově pořizované tesly přeprodávala za vyšší částky. Situace se ale dokonale obrátila.

Ceny pohonných hmot klesly. Opačným směrem naopak poslala americká centrální banka úrokové sazby, které zájemcům prodražují financování nákupů vozů. Zvýšily se také výrobní objemy Tesly i konkurence. I větší množství vozů na straně nabídky tak způsobilo, že ojeté tesly zlevňovaly podstatně rychleji než zbytek trhu, což mělo přímý efekt i na ceny nových tesel.

Model 3 a Model Y nabízela automobilka v prosinci zcela nezvykle se slevou 7500 dolarů, čímž posílila už tak značné obavy investorů z ochabující poptávky. Investorů, kteří mohli v loňském roce pozorovat historicky rekordní propad akcií Tesly o 65 procent.

„Vůz Tesla už neprodáte za více peněz, než za kolik jste jej pořídili, což se často dělo v minulých dvou letech. Tato změna snižuje poptávku po nových teslách,“ cituje Reuters Karla Braera, analytika společnosti iSeeCars.com, jež obchoduje s automobily.

K poklesu cen ojetých elektromobilů Tesla dochází i v Evropě, jak vyplývá z dat společnosti Aures Holdings, jež provozuje síť autobazarů AAA Auto a monitoruje data nejen na českém sekundárním trhu, ale také v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. 

„Pokles ceny můžeme potvrdit, ale nelze říci, jestli jde o výkyv posledních měsíců, nebo o dlouhodobý trend. Cena sice na první pohled neklesá, ale je to jen z důvodu stáří aut v nabídce. V posledních měsících roku 2022 se do oběhu totiž začaly dostávat mladší vozy – medián se pohybuje okolo 2,5 roku. O rok dříve byly nabízené tesly staré okolo 4,5 roku,“ popisuje vývoj českého trhu provozní ředitel společnosti Petr Vaněček.

Zatímco loni v červenci činil medián cen zobchodovaných ojetých vozů Tesla v Česku téměř 1,5 milionu korun, v prosinci byl pod hranicí 1,2 milionu. A to i přesto že vozy prodané v prosinci byly mladší a měly nižší nájezd. Medián stavu tachometru činil v červenci 103 tisíc kilometrů, v prosinci 62 tisíc. Mediánová hodnota stáří těchto vozů činila 4,5 roku v červenci a 2,5 roku v prosinci.

Podobně vychází srovnání obchodů s ojetými teslami například v Polsku. V červenci byl medián smluvené ceny 255 tisíc zlotých, v prosinci pak 238 tisíc. Rovněž šlo paradoxně o mladší vozy s nižším nájezdem. Pro zajímavost – jediná v lednu zobchodovaná tesla, kterou v době přípravy článku Aures Holdings evidoval na slovenském trhu, se prodala za 42 tisíc eur při nájezdu 19 tisíc kilometrů. V září činil medián cen těchto vozů přes 65 tisíc eur při nájezdu 30 tisíc kilometrů a stáří 1,6 roku.

Stejně jako v USA došlo i na českém trhu s ojetými vozy k mírnému poklesu cen. V závěrečných měsících loňského roku zlevňovaly například i žádané zánovní škodovky. Pokles cen na celém trhu měl dle AAA činit asi devět procent v porovnání se začátkem minulého roku. Střední hodnota inzerovaných vozů klesla z 239 tisíc na 220 tisíc, nejprodávanějším vozem byla desetiletá Škoda Octavia za 180 tisíc korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!