Kellnerová bude sklízet zisky z chmele. Je hlavní akcionářkou druhé největší tuzemské chmelnice

Letošní úrada výrazně převyšuje ty minulé.

Letošní úrada výrazně převyšuje ty minulé. Zdroj: archiv E15

1, Renata Kellnerová
Český chmelařský obor patří ke světově špičce.
3
Fotogalerie

U jednoho z největších hráčů v českém chmelařském byznysu se proměnila vlastnická struktura. Do skupiny Agro-Chmel Holding ovládané manažerem PPF Ladislavem Chvátalem vlastnicky vstoupila i sama skupina PPF, když proměnila miliardovou půjčku v majoritní podíl.

Hlavním akcionářem skupiny Agro-Chmel Holding, která vlastní druhé nejrozlehlejší chmelnice v zemi, se na konci loňského roku stala kyperská firma PPF Cyprus Management ze struktur největší české investiční společnosti. Ta nyní drží 90 procent akcií a současnou majoritní akcionářkou je tak Renáta Kellnerová.

Změnu E15 potvrdil mluvčí PPF Leoš Rousek s tím, že rozhodovací pravomoci zůstávají plně v rukou původního majitele Ladislava Chvátala. Pro PPF to znamená, že se může těšit z budoucích finančních výnosů firmy.

„Pan Ladislav Chvátal nadále plně ovládá společnost Agro-Chmel Holding a vlastní sto procent jejích akcií, se kterými jsou spojena hlasovací práva s plnými rozhodovacími pravomocemi. Skupina PPF konvertovala dluhové financování, které panu Chvátalovi v minulosti poskytla, do třídy akcií, s nimiž nejsou spojena hlasovací práva, ale práva na finanční výnosy,“ vysvětluje Rousek. PPF vůči Chvátalovi držela dlouhodobou pohledávku, jejíž hodnota dlouhodobě rostla a na konci loňského roku činila bezmála 1,2 miliardy korun. 

Důvod, proč ke konverzi dluhu v podíl došlo právě nyní, se redakci nepodařilo zjistit. Žádná ze stran na doplňující dotazy nechtěla odpovědět. Pravdou ovšem je, že zemědělství kvůli zdražování a stále častějšímu suchu prochází těžkým obdobím. Chmelaři nyní podle Svazu pěstitelů chmele ČR musejí prodávat úrodu dokonce pod cenou nákladů, a to kvůli dlouhodobým smlouvám s obchodníky, které běžně trvají i pět let.

„Bohužel nemáme doložku na prudký růst nákladů. Ceny, které máme dnes ve smlouvách, nám náklady nedokážou uhradit,“ upozornil loni v prosinci v rámci zhodnocení sezony předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda. Například hnojiva v porovnání s předloňským podzimem podle něho zdražila až o stovky procent.

Společnost Agro-Chmel holding hospodaří na 700 hektarech chmelnic a řadí se tak podle Rouska mezi největší pěstitele chmele nejen v Česku, ale také ve světě. V roce 2021 skupina vypěstovala 1048 tun chmele. Vyšší výnos v té době měla jen společnost Top Hop, kterou loni ovládl Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Skupina Agrofert se díky transakci stala největší chmelařskou skupinou v zemi i co do rozlohy, když se souhrnný výměr chmelnic přehoupl přes 700 hektarů.

Pod Agro-Chmel Holding spadá pěstitel chmele Chmel Spol. a obchodník s chmelem Arix. Souhrnně obě firmy dosud ročně generovaly nižší stovky milionů korun a desítky milionů korun zisku. Chvátalovi po změně v pěstiteli chmele zůstává ještě stoprocentní podíl ve skupině LCHA, která pěstuje pšenici a kukuřici a kromě toho chová stovky kusů dobytka.

Celkově je v Česku podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského zhruba 4940 hektarů osázených chmelem a okolo 120 pěstitelů. Loni obor prožil nejhorší období za posledních deset let, když pěstitelé kvůli výkyvům počasí a dlouhotrvajícímu suchu sklidili pouhých 4452 tun chmele proti předloňským 8306 tunám. 

Český chmelařský obor patří ke světově špičce. Hlavní odrůdou v Česku je žatecký poloraný červeňák, který se využívá pro výrobu plzeňského ležáku a který je typický svým výrazným aroma. Většina chmele se nicméně exportuje.

Do zemědělství poslední dobou investuje čím dál více miliardářů a významných byznysových skupin. Kromě Agrofertu a PPF je to například skupina J&T, podnikatelé Tomáš Němec a Tomáš Chrenek nebo například bývalý spolumajitel Sev.en Energy Jan Dienstl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!