Český výrobce autodílů krachuje. Plasty pro Ford či VW vyrábí ve Valašském Meziříčí 500 lidí

Závod Baur Formschaumtechnik ve Valašském Meziříčí

Závod Baur Formschaumtechnik ve Valašském Meziříčí Zdroj: Facebook Baur Formschaumtechnik

Plastové díly Baur Formschaumtechnik pro Ford
2
Fotogalerie

Tuzemská továrna Baur Formschaumtechnik na plastové díly do motorů největších evropských automobilek není schopná splácet dluhy. Podnik z Valašského Meziříčí doplatil na potíže své německé matky. Firma s pěti sty zaměstnanci proto po jedenácti letech existence sama na sebe podala insolvenční návrh.

Společnost dodávala velkým výrobcům automobilů jako Volkswagen, Ford nebo Daimler. Problémy valašské fabriky začaly v roce 2017. Nedostatek pracovníků vedl k rostoucím nákladům na agenturní zaměstnance.  K tomu se navíc loni přidružila špatná kalkulace nákladů na zakázky. Výsledkem byla loňská ztráta 187 milionů korun – šestkrát vyšší než o rok dříve – a vyčerpání rezerv.

Ještě letos se společnost pokusila zachránit jednáním o vstupu investora. „Vzhledem k tomu, že jednání o vstupu strategického partnera nebyla úspěšná a dlužník není schopen v dlouhodobém horizontu splatit své stávající závazky, třebaže jeho současné hospodářské výsledky nejsou ztrátové, rozhodl se dlužník řešit své obtíže prostřednictvím insolvenčního řízení,“ uvedli zástupci firmy ve zveřejněném insolvenčním návrhu.

Na zaslané otázky k insolvenci firma nereagovala. V insolvenčním návrhu však podnik tvrdí, že aktuálně má dostatek zakázek a zaměstnanců pro pokračování ve výrobě. Vlastníkem tuzemské společnosti je německá firma Charlotte Baur Formschaumtechnik podnikatele Davida Spitzera. Ta je v insolvenci od začátku listopadu.

Česká část skupiny požádala soud o ustanovení stejného insolvenčního správce jako u německé matky. „Návrh na ustanovení hostujícího insolvenčního správce z jiného členského státu EU u koncernových konkurzů s přeshraničním prvkem je v ČR ojedinělý,“ komentoval návrh advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal.