Agentura Fitch snížila rating Brazílie na nejnižší investiční úroveň

Brazilské Rio de Janeiro

Brazilské Rio de Janeiro Zdroj: CC BY 2.0: Ramon Llorensi; Flickr

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila úvěrové hodnocení Brazílie na nejnižší úroveň v investiční kategorii a varovala před jeho dalším snížením do "podřadné" neinvestiční kategorie. Největší latinskoamerickou ekonomiku trápí hospodářská recese a politická nejistota, což vede ke zhoršování jejích veřejných financí, uvedla Fitch podle agentury Reuters.

Svůj hlavní rating Fitch Brazílii snížila na BBBminus z dosavadní známky BBB. Ponechala mu přitom negativní výhled, což znamená, že je připravena jej v dohledné době dál zhoršit.

„Negativní výhled odráží náš názor, že špatná situace v ekonomice a veřejných financích pravděpodobně přetrvá a politická nejistota bude dál podkopávat důvěru,“ uvedla Fitch. To podle ní povede k odkládání investic a prodlužování ekonomické slabosti.

Růst HDP Brazílie

Graphical visualization of Br GDP Growth Rate

Do neinvestiční kategorie zařadila brazilský rating minulý měsíc konkurenční agentura Standard & Poor's. V srpnu další velká světová agentura Moody's snížila rating země na nejnižší úroveň v investiční kategorii.

Brazílie se v prvním pololetí propadla do hluboké hospodářské recese. Hrubý domácí produkt největší latinskoamerické ekonomiky klesl ve druhém čtvrtletí v mezičtvrtletním srovnání o 1,9 procenta po poklesu o 0,7 procenta v předešlém kvartálu.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Jeho úroveň odráží schopnost země splácet dluhy a ovlivňuje úvěrové náklady dlužníka.