Akcie Facebooku se propadly o více než dvacet procent. Jeho zisk byl nižší než se předpokládalo

Facebook

Facebook Zdroj: Pexels

Facebook
2
Fotogalerie

Čistý zisk společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociální sítě Facebook, ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesl o osm procent na 10,3 miliardy dolarů (220 miliard korun). Odhad podniku pro vývoj tržeb v nynějším čtvrtletí navíc zaostal za očekáváním. Akcie podniku se krátce po jejím zveřejnění propadly o více než 20 procent. Pod tlak se dostaly také akcie dalších internetových firem, výrazně ztrácely například akcie Twitteru či Pinterestu.

Ve čtvrtém čtvrtletí se tržby společnosti, které pocházejí především z reklamy, meziročně zvýšily o 20 procent na 33,7 miliardy dolarů. V letošním prvním čtvrtletí firma tržby odhaduje pouze na 27 až 29 miliard dolarů. Analytici přitom v anketě společnosti Refinitiv pro nynější čtvrtletí v průměru předpovídali tržby 30,15 miliardy dolarů.

Na aktivity společnosti Meta mají podle agentury Reuters nadále negativní vliv nová pravidla firmy Apple ohledně ochrany osobních údajů. Podle těch musejí vývojáři aplikací pro telefony iPhone žádat uživatele o povolení ke sběru určitých dat pro reklamní účely. Společnost Meta již dříve uvedla, že tento požadavek uškodí nejen jejímu podnikání, ale také malým firmám, které se na personalizovanou reklamu spoléhají.

Video placeholde
Profil Marka Zuckerberga • E15

V dnešní zprávě firma poukázala rovněž na makroekonomické problémy, například růst nákladů a výpadky v dodavatelských řetězcích, které mají dopad na rozpočty podniků na reklamu.

V celém loňském roce společnost Meta nicméně zvýšila čistý zisk o 35 procent na 39,4 miliardy dolarů. Její celoroční tržby stouply o 37 procent na téměř 118 miliard dolarů.

Společnost Meta se původně jmenovala Facebook, v říjnu však svůj název změnila. Nové jméno Meta má odrážet zaměření na metaverse, virtuální svět, o kterém si šéf podniku Mark Zuckerberg myslí, že bude představovat novou generaci internetu. Výsledná podoba tohoto virtuálního světa je však zatím nejistá, což by mohlo investory znepokojovat, píše agentura AP.

"Je tu hodně nejistoty ohledně investic Mety do metaverse a ohledně toho, zda a kdy budou mít pozitivní vliv na zisky podniku," uvedla analytička Debra Williamsonová ze společnosti Insider Intelligence.