Amazon se stane součástí akciového indexu Dow Jones, nahradí řetězec Walgreens

Zdroj: Reuters

Americký internetový prodejce Amazon se stane součástí akciového Dow Jonesova indexu, kde nahradí řetězec drogerií a lékáren Walgreens Boots Alliance. Změna nabude účinnosti v pondělí 26. února, oznámil poskytovatel indexu S&P Dow Jones Indices. Akcie Amazonu po oznámení vzrostly o 1,3 procenta, zatímco akcie Walgreens o tři procenta klesly.

Zařazení akcií Amazonu zvýší expozici Dow Jonesova indexu vůči maloobchodu se spotřebním zbožím, což odráží změny v americké ekonomice, uvedla společnost S&P. Ke změně složení indexu dal rozhodnutím rozštěpit své akcie podnět řetězec supermarketů Walmart.

O váze jednotlivých titulů v Dow Jonesově indexu nerozhoduje tržní kapitalizace, ale cena akcií. Štěpení akcií Walmartu v poměru 3:1 a z toho vyplývající nižší cena jednotlivých akcií by snížily význam maloobchodního sektoru v indexu.

Dow Jonesův index zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, jejich hodnoty odráží od roku 1896. Index patří k hlavním ukazatelům vývoje cen akcí ve Spojených státech, hojně jej sledují i drobní investoři. Naproti tomu institucionální investoři častěji porovnávají svou výkonnost s indexem S&P 500. Walgreens byl součástí Dow Jonesova indexu teprve několik let.