Američané ztrácejí síťovou neutralitu. Bouří se Amazon, Microsoft i Netflix

ilustrační

ilustrační Zdroj: Michael Tomeš, E15

ilustrační
ilustrační
ilustrační
4
Fotogalerie

Rozhodnutí Americké federální komise zrušit pravidla síťové neutrality vyvolalo silné protesty největších technologických firem. Facebook, Microsoft, Netflix či Amazon návrh ostře odsuzují, běžní američtí uživatelé internetového připojení prý přichází o svobodu. Dosud platilo, že má každý Američan rovnocenný přístup k obsahu na internetu. Teď ale budou moci poskytovatelé internetu za poplatek nabízet rychlejší internetové služby nebo přístup na určité stránky.

Kritika vyčítá komisi, že nahrála poskytovatelům připojení a mobilním operátorům. Těm prý umožní určovat, k jakému obsahu se uživatelé dostanou.

„Nejvíce na tom budou profitovat poskytovatelé připojení, kteří za zrušení neutrality značně bojovali. Argumentovali tím, že měli velké výdaje na budování infrastruktury pro zajištění distribuce obsahu, hlavně videí,“ řekl České televizi Ondřej Surý, ředitel vývoje společnosti Internet Systems Consortium.

„Dojde k tomu, že poskytovatelé připojení začnou vyjednávat s velkými poskytovateli obsahu – Googlem, Netflixem, Amazonem – o podmínkách rychlého přístupu pro koncové uživatele,“ dodal Surý.

Reakce šéfů technologických gigantů na zrušení pravidel síťové neutrality přišla vzápětí. „Z rozhodnutí zrušit pravidla jsem extrémně rozčarován. S našimi partnery i zákazníky budeme dál hledat způsoby, jak zajistit otevřený a férový internet, jenž bude nadále řídit masivní inovace,“ uvedl Werner Vogels, šéf technologií největšího světového e-shopu Amazonu.

V podobném duchu se vyjádřila ředitelka operací nejrozšířenější sociální sítě Facebook Sheryl Sandbergová.

„Rozhodnutí je pro nás zklamáním, považujeme ho za škodlivé. Otevřený internet je rozhodující pro ekonomické příležitosti. Poskytovatelům internetového připojení by nemělo být umožněno, aby rozhodovali, jaký obsah mohou uživatelé sledovat online nebo aby si účtovali vyšší poplatky za navštěvování vybraných webů,“ prohlásila Sandbergová.

„Spolu s členy Kongresu jsme připraveni pomoci v tom, aby byl internet dostupný a otevřený všem,“ dodala.

„Ze zrušení pravidel, která umožnila bezprecedentní éru inovací, kreativity a občanského angažmá, jsme velice pobouřeni. Je to začátek dlouhé právní bitvy,“ uvedli ve stejném duchu také zástupci multimediální organizace Netflix.

Nová pravidla mají v USA vstoupit v platnost začátkem příštího roku. Jejich součástí je i možnost zaplatit za přednostní zacházení se svými daty a nechat zpomalovat přístup k určitému obsahu nebo jej blokovat. Někteří experti se obávají, že nová regulace by se mohla promítnout i do evropských pravidel.