Americký trh práce uklidnil investory

čistě ruční práce na karoserii

čistě ruční práce na karoserii Zdroj: Autorevue.cz

Solidní čísla z amerického trhu práce uklidnila investory znervózněné záznamem z posledního zasedání amerického Fedu, který ukázal, že jeho měnový výbor není jednotný v názoru na ukončení kvantitativního uvolňování v letošním roce, a natlačila akcie zpět do zelených čísel.

Takzvaný NFP report amerického ministerstva práce, který sleduje měsíční přírůstek pracovních míst v sektorech mimo zemědělství, vykázal za prosinec růst počtu pracovních míst ve Spojených státech o 155 tisíc při očekávání analytiků 152 tisíc. Nejvíce nových míst vzniklo ve službách, především ve zdravotnictví či pohostinství. Pokles naopak vykázal maloobchod.

Míra nezaměstnanosti v největší ekonomice světa v prosinci vzrostla ze 7,7 procenta na 7,8 procenta. Nicméně mírná revize listopadového čísla znamená, že se nezaměstnanost prakticky nezměnila.

Čísla nenadchla, ale ani nezklamala. Minimálně finanční trhy je vyhodnotily mírně pozitivně. „Čísla z amerického trhu práce celkově vzato lehce zaostala za očekáváními, i když zklamáním nejsou. Spekulace o omezení či ukončení nákupu aktiv ze strany Fedu v dohledné době o něco poklesnou,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Jsou to opravdu status quo čísla, na více než dvouprocentní růst ekonomiky nás nedostanou, ale neukazují ani žádné oslabování,“ myslí si Eric Green, hlavní americký analytik TD Securities.

Vývoj indexu S&P 500Vývoj indexu S&P 500 | E15

Výsledky byly očekávané s napětím, protože investoři se v závěru loňského roku obávali zastavení americké ekonomiky kvůli debatě mezi demokraty a republikány o zabránění pádu Spojených států z fiskálního útesu. Tyto obavy se nepotvrdily.

Na data trhy reagovaly pozitivně. Americký akciový index S&P 500 v pátek posílil o půl procenta a za celý týden si tak připsal 4,6 procenta a skončil tak na postkrizovém maximu 1466 bodů. Zastavil se také výprodej zlata, který spustila obava, že by Fed mohl ukončit výkup aktiv dříve, než se očekávalo, a oslabil americký dolar. Euro na páru s dolarem zakončilo týden na 1,307 dolaru za euro.

Nezaměstnanost v EU je téměř na 11 %