Avast před sloučením posiluje. Kupuje americký startup Evernym 

Avast

Avast Zdroj: Avast

Ačkoliv Avast brzy čekají velké změny, jelikož se sloučí s americkým Nortonem, jeho aktivitu na trhu to neovlivňuje. Nově kupuje americký startup Evernym, který provozuje digitální peněženku pro ochranu osobních dat. Akvizice Evernymu je obrovský krok vpřed pro realizaci digitálního světa, kde jsou decentralizované a přenosné identity dostupné univerzálně a globálně, uvedl k tomu šéf Avast Ondřej Vlček. Výši transakce ani jedna strana nezveřejnila.

„Důvěra spotřebitelů v online světě byla kriticky narušena,“ vysvětlil Vlček důvody, proč chce Avast pokročit v oblasti ochrany identity. Evernym umožňuje spotřebitelům udržet si autonomii skrze využívání online světa bez toho, aniž by se museli zařadit do centralizovaných databází. 

Technologie Evernym je jádrem IATA cestovního pasu, který spadá pod Asociaci mezinárodní letecké dopravy. „Už od prvních investic do Evernymu jsme byli hlavním hybatelem globálního hnutí vstříc decentralizované identitě,“ uvedl Steve Havas, CEO Evernymu.

Hodnotu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila. „Valuace podobných firem se aktuálně pohybují na úrovních okolo patnáctinásobku celkových výnosů,“ říká ekonom Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. „Jelikož se stále nacházíme v horké fázi ekonomického cyklu, tak se startupové projekty se prodávají s obrovskými prémiemi vůči jejich fundamentální hodnotě,“ doplňuje. 

V minulosti startup Evernym, který byl založen v roce 2013, získal investice ve výši 16,5 milionu dolarů, tedy přes 370 milionů korun. Poslední investiční kolo proběhlo v září 2019, kdy Evernym získal investice v hodnotě osmi milionů dolarů (180 milionů korun). Tehdy do Evernymu investovaly fondy Barclays Ventures a Medici Ventures. 

Do čela divize Avastu zastřešující digitální identitu nedávno přišel Charlie Walton, který dříve působil ve společnosti Mastercard. Jeho nástup urychluje strategii vstupu Avastu na tento specifický trh, s čímž souvisí i akvizice společnosti Evernym. 

V průběhu příštího roku Avast přitom čekají velké změny, kdy se spojí s americkým kyberbezpečnostním obrem NortonLifeLock. „Transakce musí projít přes všechna regulatorní schvalování, a to v celé řadě zemí, kde ty společnosti působí. Z toho důvodu očekáváme samotné uzavření transakce až někdy v polovině příštího roku, do té doby budou obě firmy působit samostatně,“ řekl před pár měsíci Vlček. 

Avast je předním poskytovatelem bezpečnostního softwaru a má více než 435 milionů uživatelů. Velký počet příznivců získal díky svému modelu, v rámci kterého poskytuje základní ochranu zdarma a za pokročilejší zabezpečení si účtuje poplatky.

Medailonky českých miliardářů: Rudolf Hrubý

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Rudolf Hrubý • Videohub