Hotovo. Akcionáři Avastu schválili spojení s NortonLifeLock 

Avast

Avast Zdroj: Avast

Avast
2
Fotogalerie

Očekávané spojení kyberbezpečnostních společností Avast a NortonLifeLock se stane skutečností. Jednou z posledních podmínek bylo schválení fúze akcionáři české společnosti, to se nyní stalo. Již před dvěma týdny byla fúze schválena ze strany americké společnosti. Oba podniky se na sloučení dohodly v srpnu, Američané za Avast nabídli až 8,6 miliardy dolarů (až 189 miliard korun), konkrétní částka záleží na způsobu dokončení transakce.

Pro spojení s americkou společností hlasovalo 86 procent držitelů akcií, kteří představují 94 procenta z celkového objemu akcií. Odpůrci spojení tak dohromady drželi pouze přes pět procent. Už dříve se vyjádřili zástupci britského fondu Schroders, že jsou proti spojení kybernetických spojení za vyjednaných podmínek. V létě v Avastu britský fond držel přes šest procent, větší objem akcií v Avastu drželi pouze jeho zakladatelé. 

Česko-americké spojení nerozporuje ani regulátor ve Spojených státech. Ředitel Avastu Ondřej Vlček po letním oznámení transakce předpokládal, že formální proces spojení, na jehož konci bude například nové společné jméno, které zatím nebyla dojednáno, by měl trvat devět až deset měsíců. Kompletně hotovo by tak mohlo být v červnu příštího roku. 

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

“Transakce musí projít přes všechna regulatorní schvalování, a to v celé řadě zemí, kde ty společnosti působí. Z toho důvodu očekáváme samotné uzavření transakce až někdy v polovině příštího roku, do té doby budou obě firmy působit samostatně," řekl tehdy Vlček. 

Vlček v létě také upozornil, že po spojení obou firem vznikne společnost, která bude jednou z dvaceti největších softwarových společností na světě. Současní akcionáři Avastu v ní budou vlastnit 14 až 26 procent akcií.

Avast je předním poskytovatelem bezpečnostního softwaru a má více než 435 milionů uživatelů. Velký počet příznivců získal díky svému modelu, v rámci kterého poskytuje základní ochranu zdarma a za pokročilejší zabezpečení si účtuje poplatky.