Běžný účet v srpnu prohloubil schodek na téměř 27 miliard

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, prohloubil v srpnu schodek na 26,6 miliardy korun. Výsledek ovlivnila záporná bilance výnosů. Saldo zboží a služeb i běžných transferů byly aktivní, oznámila Česká národní banka. V červenci běžný účet vykázal schodek 11,5 miliardy.

„Loni se deficit běžného účtu zlepšil na 2,9 procenta hrubého domácího produktu, letos očekáváme jeho další výrazný pokles na zhruba jedno procento HDP,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Důvodem je podle něj především podstatně lepší dynamika zahraničního obchodu.

Vývoj zahraničního obchodu v letech 2002 až 2011Graf 15. 10. 2012.Graf 15. 10. 2012. | vagaday@mf.cz

Pozitivně by měla působit i bilance výnosů díky nižšímu odlivu dividend do zahraničí. „Za tímto zlepšením stojí paradoxně slabost domácí ekonomiky, která generuje nižší poptávku po importech a zároveň zmenšuje zisky firem,“ dodal analytik.

V srpnu byly vyplaceny dividendy z přímých investic ve výši 21,3 miliardy korun. „V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do ČR z rozpočtu EU ve výši 1,8 miliardy korun. Na kapitálovém účtu bylo v srpnu čerpáno 5,3 miliardy z rozpočtu EU. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu klesá,“ dodala ČNB.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil v srpnu 26,5 miliardy korun. Saldo přímých investic bylo kladné ve výši 8,8 miliardy korun, z toho u reinvestovaného zisku činilo 8,2 miliardy.

Běžný účet platební bilance v prosinci vykázal deficit 8,9 miliardy korun

„Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno na straně pasiv emisemi dluhopisů v zahraničí v objemu 170 milionů eur. Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu v dlouhodobějším trendu stagnuje. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu v dlouhodobějším trendu vykazuje mírný růst,“ uvedla banka.

Ostatní investice se v srpnu přehouply do přebytku 12,9 miliardy korun, a to v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Saldo transakcí pro klienty ČNB vedlo po vyloučení kurzových rozdílů ke snížení devizových rezerv o 557 milionů korun.