Běžný účet v září skončil v pětimiliardovém přebytku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Běžný účet platební bilance se v září přehoupl do přebytku 5,174 miliardy korun ze srpnového schodku 33,652 miliardy korun. Výsledek ovlivnil především pozitivní vývoj obchodní bilance. Bilance výnosů byla ve schodku, oznámila dnes Česká národní banka. Běžný účet platební bilance je souhrnem všech ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

„Záříjová platební bilance velmi příjemně překvapila. Trh očekával deficit 18,25 miliardy, my pak 16 miliard korun,“ uvedl Václav Franče, analytik Raiffeisenbank. Vzhledem k pozitivnímu překvapení u obchodní bilance, která skončila v metodice ČSÚ přebytkem 21 miliard, se podle něj lepší výsledek běžného účtu očekávat dal, ale měsiční přebytek platební bilance je velkým překvapením. Pro letošní rok Raiffeisenbank počítá s deficitem 3,1 procenta HDP. Na rok 2012 počítáme s mírným zlepšením na tři procenta HDP.

Příčinou přebytku platební bilance je aktivum bilance zboží a služeb. Bilance výnosů a běžných převodů byla pasivní. Objem vyplacených dividend činil 7,4 miliardy korun.

Běžný účet (v miliardách korun)

Běžný účetBěžný účet | CNBZdroj: ČNB

„Na kapitálovém účtu bylo v září čerpáno 0,1 miliardy korun z rozpočtu EU. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu klesá,“ uvedla ČNB.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil 20,5 miliardy korun. Přímé investice v září vykázaly přebytek 4,9 miliardy korun, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo sedm miliard korun.

„Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno na straně aktiv snížením objemu investic do majetkových cenných papírů v zahraničí a na straně pasiv zvýšením objemu investic zahraničních subjektů do dluhových cenných papírů rezidentů,“ uvedla banka. Podle ní se v dlouhodobějším trendu v ročním úhrnu saldo přílivu přímých investic snižuje a saldo portfoliových investic vykazuje klesající příliv zdrojů.

Ostatní investice vykázaly schodek ve výši 32,3 miliardy korun, podle ČNB v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Saldo transakcí pro klienty ČNB vedlo po vyloučení kurzových rozdílů ke zvýšení devizových rezerv o 3,1 miliardy korun.